Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, crede că plafonarea preţurilor la energie va duce la diminuarea inflaţiei în 2023

Publicat de: Euronews

Inflaţia în Europa ar trebui să se modereze în 2023 dacă măsurile luate pentru a plafona preţurile la petrolul şi gazele naturale ruseşti se vor dovedi eficiente, a declarat sâmbătă comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Prezent la forumul Ambrosetti, organizat la Cernobbio, Italia, Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că iniţiativele adoptate în paralel de G7 (principalele ţări industrializate) şi Comisia Europeană vor reduce, treptat, inflaţia.

Potrivit comisarului european, explozia preţurilor la energie a avut o contribuţie de aproximativ 40% la recentele creşteri ale preţurilor de consum din Europa, mai mult decât în cazul SUA.

„Desigur, nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim şi după aceea, va începe să scadă, posibil în anul următor", a spus Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

Analiza lui Gentiloni este similară cu cea rezultată în urma unui sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană în rândul profesioniştilor care realizează prognoze şi conform căreia inflaţia în zona euro va scădea puternic în 2023 şi va continua să scadă în 2024.

Stabilirea unui plafon global de preț

Vineri, Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au căzut de acord asupra unui plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai multe opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.

Comisarul Gentiloni, care în perioada 2016-2018 a fost prim-ministrul Italiei, a mai spus că Europa ar putea face mai mult pentru a reduce criza energetică prin concentrarea pe achiziţiile comune, o măsură pe care a descris-o ca fiind un "pas înainte crucial". Cu toate acestea, Gentiloni a recunoscut că o strategie comună pentru achiziţiile de energie „nu este un lucru uşor pentru că petrolul şi gazele nu sunt precum vaccinurile. Ai contracte pe termen lung în derulare în diferite state membre, este vorba de diferite mari compani”.

Începând de vineri şi până duminică, la Cernobbio, pe malul Lacului Como din nordul Italiei, are loc Forumul Ambrosetti, o conferinţă organizată în mod tradiţional la sfârşitul verii şi care aduce laolaltă elita politică, economică şi financiară pentru a discuta provocările globale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE