Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE, pregătită pentru sistarea completă a gazelor rusești, spune comisarul european pentru Economie

Comisarul european pentru Economie dă asigurări că Uniunea Europeană poate rista în cazul sistării totale a livrărilor de gaz rusesc.

Paolo Gentiloni spune că europenii sunt bine pregătiți datorită stocurilor şi măsurilor de reducere a consumului de energie, potrivit AFP.

"Suntem bine pregătiţi să rezistam utilizării extreme de către Rusia a armei gazului. Nu ne este frică de deciziile lui Putin, le cerem ruşilor să respecte contractele, dar dacă nu o fac, suntem gata să reacţionăm", a declarat el reporterilor în marja forumului economic organizat de Casa Europeană - Ambrosetti la Cernobbio, pe Lacul Como.

Gazpromul a anunţat vineri că gazoductul Nord Stream, cel care face legătura între Rusia de nord și Germania şi care ar fi trebuit să-şi reia livrările sâmbătă după o întrerupere de trei zile pentru operaţiuni de mentenanţă, va fi "complet" oprit până la repararea unei turbini, fără a preciza un termen limită.

Kremlinul a dat astfel o replică la decizia anunţată vineri de ţările G7 de a viza profitul energetic extraordinar al Rusiei, acceptând să plafoneze preţul petrolului său.

Mai mult decât atât, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat vineri că „ar fi timpul” să se pună un plafon la preţul gazelor importate prin conductă din Rusia, susţinând astfel o măsură susţinută de premierul italian Mario Draghi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE