Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria

Marți, principalul importator polonez de gaz rusesc, compania de stat PGNiG, a declarat că Gazprom a anunțat „suspendarea completă” a livrărilor prin conducta Yamal, care se întinde din nordul Siberiei până în Polonia și Germania, prin Belarus.

PGNiG a anunțat că a primit o scrisoare de la Gazprom prin care se informa că toate livrările prin conducta Yamal sunt oprite.

Ministerul bulgar al Energiei a declarat mai târziu, marți, că Gazprom i-a spus și lui că aprovizionarea cu gaz din Rusia se va opri. Germania primește, de asemenea, niște gaze prin conducta Yamal, dar cea mai mare parte a ceea ce are nevoie de la Rusia trece prin Nord Stream, o conductă separată sub Marea Baltică ce părea să funcționeze în continuare normal marți.

Polonia primește peste 45% din gazul său din Rusia

Polonia, cea mai mare economie din estul fost comunist al Europei, primește peste 45 la sută din gazul său din Rusia, în timp ce Bulgaria primește aproximativ 90 la sută.

De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, ambele țări au anunțat planuri de a  renunța la energia rusă, dar oprirea bruscă ar putea afecta grav capacitatea ambelor țări de a încălzi casele și de a avea o economie stabilă.

Odată cu terminarea iernii, încălzirea ar trebui să contribuie la diminuarea loviturii în ambele țări, cel puțin în lunile următoare. Spre deosebire de unii dintre vecinii săi, Polonia consumă mai mult cărbunele, nu gazul, pentru cea mai mare parte a electricității sale, deci este mai puțin vulnerabilă pe acest front.

Statele Unite ajută țările europene să compenseze deficitul de gaz rusesc, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Contractul Yamal prevedea furnizarea Poloniei a aproximativ nouă miliarde de metri cubi gaze pe an, din care mai puțin de trei miliarde de metri cubi au ajuns în Polonia prin gazoductul Yamal. Consumul de gaze în Polonia este de aproximativ 20 de miliarde de metri cubi.

Ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, a minimizat impactul deciziei Rusiei, insistând marți, la o conferință de presă la Varșovia, că „suntem gata să fim tăiați complet” de gazul rusesc. Ministrul Climei și Mediului a subliniat că din prima zi a războiului din Ucraina, Polonia era pregătită pentru independența deplină față de resursele rusești, adică cărbune, gaz și petrol. Ea spune că depozitele de gaze sunt, în prezent, pline, la capacitate de aproximativ 80 la sută, iar gazul va fi încă injectat în ele la nivelul de 99 la sută.

Depozitele poloneze au o capacitate de aproximativ trei miliarde de metri cubi. La rândul lor, depozitele europene sunt în prezent pline cu 31 la sută. Reprezentantul guvernului pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski, a declarat că există un terminal de gaze din Świnoujście, care a fost recent extins. Datorită acestei investiții, 6,5 miliarde de metri cubi de gaze pot fi livrate în Polonia anual. El a mai indicat interconexiunea cu Germania (1,5 miliarde), reversul fizic al conductei Yamal (5,5 miliarde) și legătura cu Cehia (aproximativ 1-1,5 miliarde metri cubi). El a anunțat că la 1 mai va fi lansată o conexiune de gaz între Polonia și terminalul de gaze din Klaipeda în Lituania (2,5 miliarde de metri cubi).

În vară urmează să fie lansată și o interconexiune cu Slovacia, care va putea transmite de la cinci la șase miliarde de metri cubi de gaz. De la 1 octombrie va fi lansat și gazoductul Baltic Pipe, care leagă zăcămintele de pe raftul norvegian cu Polonia.

Guvernul intenționează să prelungească prețurile reglementate de tarife până în 2027.

Gazprom oprește livrările de gaze și către Bulgaria

Grupul rus Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunțat marți seară guvernul.

Bulgaria primește aproape 80% din gazul consumat de Gazprom Export. Motivul principal al acestei dependențe este conexiunea de gaz încă neterminată cu Grecia, a cărei construcție a fost planificată cu mai bine de 10 ani în urmă. Interconectorul ar trebui să înceapă să funcționeze la jumătatea acestui an, potrivit Ministerului Energiei. Potrivit acestuia, Bulgaria poate primi mai multe cantități decât livrările convenite din Azerbaidjan.

Ministerul Energiei din Bulgaria, într-o declarație, a asigurat consumatorii că „în prezent, nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în Bulgaria”. Miercuri dimineață, la un briefing extraordinar al ministrului Energiei, Alexander Nikolov, vor fi prezentate alternativele la gazul rusesc.

Experții în energie din Bulgaria spun ca țara va ataca juridic decizia rușilor si aprovizionarea va fi reluată în cel mult 10 zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE