Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Livrările de gaz rusesc către Europa au fost reduse cu încă 33%

Compania rusă, Gazprom a anunţat, miercuri, reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream. Aceasta a motivat că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor, relatează Agerpres.

„Gazprom opreşte funcţionarea unei alte turbine cu gaz a Siemens la staţia de comprimare Portovaia”, unde are loc umplerea Nord Stream, şi a cărei producţie cotidiană va trece joi de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.

Miercuri, Gazprom a anunţat o primă scădere de la 167 la 100 de milioane mc, explicând această decizie prin lipsa compresoarelor Siemens, ceea ce împiedică funcţionarea tuturor unităţilor sale de comprimare a gazului. Ultima decizie ridică la aproape 60% scăderea aprovizionării cotidiene prin gazoductul submarin, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Exporturile de gaz rusesc sunt în scădere

Dacă Gazprom a justificat aceste scăderi din motive tehnice, Berlinul a denunţat miercuri, înainte de anunţul celei de a doua reduceri, o „decizie politică” a Moscovei, într-un context de vii tensiuni cu ţările occidentale, din cauza conflictului din Ucraina.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, Uniunea Europeană încercând să scape de dependenţa energetică faţă de Moscova.

Gazprom a anunţat, miercuri, că exporturile spre ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente, un grup care reuneşte nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie şi 15 iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile Rusiei nu au fost însă afectate, datorită creşterii preţului la gaz. Kremlinul nu a încetat să afirme încă de atunci că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile populaţii. În ultimele săptămâni, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble.

Plata în ruble, condiția Rusiei

În replică la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca statele „neprietenoase”, care vor să cumpere gaz rusesc, să plătească în ruble în conturi din Rusia, în pofida contractelor ce prevăd plăţi în euro sau dolari. Un anumit număr de clienţi europeni au refuzat însă acest ultimatum.

După anunţarea deciziei Gazprom de miercuri, ministrul german Robert Habeck a spus că Rusia încearcă să provoace probleme prin reducerea aprovizionării cu gaz.

„Justificarea părţii ruse este pur şi simplu un pretext. Este în mod evident strategia lor să creeze disconfort şi să provoace creşterea preţurilor”, a spus Robert Habeck la Berlin. În prezent, deficitul de gaz poate fi acoperit procurând gaz de pe piaţă, „deşi la preţuri mari”, a spus Habeck.

Există de asemenea stocuri de gaze pe Germania se poate baza, a spus el, ceea ce înseamnă că „securitatea aprovizionării este garantată”. El a repetat apelul la cetăţeni de a economisi energie şi a spus că guvernul „va acţiona dacă este necesar”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE