Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE a găsit o alternativă „de încredere” la gazul rusesc. Acordul cu noul furnizor a fost deja semnat

Uniunea Europeană a semnat, miercuri, un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă "de încredere" şi pe termen lung la importurile din Rusia.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Uniunea Europeană a fost cel mai mare, cel mai important client al furnizării de petrol, gaze și cărbuni din Rusia. Dar, odată cu începutul acestui război și încercarea Rusiei de a ne șantaja cu energia, prin tăierea deliberată a aprovizionării cu energie, am decis să tăiem și să scăpăm de dependența de combustibilii fosili ruși, și să ne îndepărtăm diverși furnizori din Rusia, spre furnizori de încredere. Așa că este foarte important pentru noi și sunt foarte recunoscătore că acum discutăm acest proiect fascinant, prin care dumneavoastră sunteți dispuși să măriți livrările de gaz către Uniunea Europeană prin Egipt”.

Naftali Bennett, prim-ministrul Israelului: „Războiul devastator din Ucraina provoacă și implicații globale vaste, și este timpul pentru comunitatea internațională să lucreze împreună. Noi, chiar și în regiunea noastră, vedem un potențial de foamete și suferință mare care poate avea implicații profunde pentru stabilitatea și bunăstarea oamenilor. Acesta este motivul pentru care astăzi amândoi vom discuta despre modalități prin care Uniunea Europeană și Israelul pot coopera în domeniul securității alimentare, energiei și multe altele”.

Memorandumul va permite ca Israelul, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european, informează Agerpres.

Acordul a fost semnat de ministrul egiptean al Petrolului şi Resurselor Minerale, Tarek al Mulla, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul israelian de resort, Karine Elharrar, care a spus că „este prima dată când există o cerere de exporturi masive de gaze naturale din Israel către Europa”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE