Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: România nu e afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei

Prim-ministrul a afirmat, miercuri seară, că țara noastră nu este afectată de oprirea furnizării de gaze în Polonia și Bulgaria. El a mai adăugat că România extrage mai mult gaz decât consumă, potrivit TVR.

”În acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei. În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm”, a mai explicat Ciucă.

Premierul a mai explicat că pe termen mediu și lung România va avea nevoie de gaz.

”În schimb, este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, s-a reuşit luarea unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrăşăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum ca să putem să asigurăm consumul populaţiei şi partea cealaltă folosită în industria de profil”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Legea offshore și onshore

În ceea ce privește legea offshore și onshore, premierul a menționat că prin intermediul acesteia se asigură demararea investițiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră.

”Ca atare, vă pot spune temporar câteva elemente, şi anume că primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oli&Gas la jumătatea acestui an şi atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asiguraţi prin această investiţie care ar compensa. Este vorba de 10%. Noi avem nevoie de 20% gaze din import şi, sigur, la chestia aceasta se adaugă şi celelalte demersuri de asigurare a cantităţii necesare de gaz. Trebuie să recunoaștem că România este o țară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă în acest moment”, a mai spus Ciucă.

Mai mult, potrivit premierului, „în perimetrul de la Caragele (Buzău) există speranţe ca primele gaze să fie extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026 - 2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră”.

Marți, principalul importator polonez de gaz rusesc, compania de stat PGNiG, a declarat că Gazprom a anunțat „suspendarea completă” a livrărilor prin conducta Yamal, care se întinde din nordul Siberiei până în Polonia și Germania, prin Belarus.

Grupul rus Gazprom suspendă livrările de gaze și către Bulgaria începând de miercuri.

Ministerul Energiei din Bulgaria, într-o declarație, a asigurat consumatorii că „în prezent, nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în Bulgaria”. Miercuri dimineață, la un briefing extraordinar al ministrului Energiei, Alexander Nikolov, vor fi prezentate alternativele la gazul rusesc.

Experții în energie din Bulgaria spun ca țara va ataca juridic decizia rușilor si aprovizionarea va fi reluată în cel mult 10 zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE