Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările G7 se angajează să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc

Miniștrii de finanțe din G7 s-au angajat să impună un plafon la prețul petrolului rusesc, în încercarea de a limita veniturile Kremlinului și capacitatea acestuia de a finanța războiul din Ucraina.

Astfel, se dorește reducerea impactului războiului asupra prețurilor la energie și a inflației.

Ce presupune plafonul

Miniștrii au declarat că vor impune plafonul prin interzicerea companiilor de asigurări sau de transport maritim de a ajuta Rusia să vândă petrol la prețuri peste limita stabilită, potrivit Euronews.

Furnizarea serviciilor rusești "va fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere sunt achiziționate la un preț stabilit de coaliția largă de țări care aderă și pun în aplicare plafonul de preț sau la un preț mai mic", au precizat miniștii G7.

Prețurile globale ale petrolului au crescut

Decizia vine în urma discuțiilor purtate la summitul grupului de la începutul acestui an și are ca scop rezolvarea uneia dintre problemele supărătoare ale sancțiunilor împotriva Rusiei. Prețurile globale ale petrolului au crescut din cauza temerilor legate de restricționarea ofertei, ceea ce nu a făcut decât să îngrașe veniturile Kremlinului.

Între timp, prețurile ridicate ale energiei au alimentat o inflație care îi apasă pe consumatorii din țările bogate și sărace deopotrivă și amenință să împingă Europa în recesiune.

Declarația nu a oferit nicio cifră propusă pentru un potențial plafon de preț și, de asemenea, nu a specificat când G7 intenționează să finalizeze planul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE