Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, noi acuzații la adresa Rusiei: Pregătește o lovitură decisivă în războiul energetic împotriva Europei

Volodimir Zelenski a venit cu noi acuzații sâmbătă seară și a declarat Kremlinul că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită. Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

Președintele ucrainean spune că miza este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o "lovitură decisivă" în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a adăugat Zelenski.

Europenii trebuie să analizeze și mai bine contramăsurile şi să se ajute între ei. În plus, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obţine din petrol şi gaze.

Contextul acuzaţiilor este acela că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream 1 către Germania sâmbătă dimineaţa, contrar planurilor anterioare. Compania energetică rusă a justificat acest lucru invocând o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.

În intervenţia video, preşedintele Zelenski a condamnat, de asemenea, rănirea mai multor copii la o expoziţie de arme din Cernigov. Incidentul este "inacceptabil", iar cei care se fac vinovaţi de neglijenţa care a provocat incidentul vor fi pedepsiţi, a promis şeful statului ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE