Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente puternice în Harkov. 14 experți sunt în misiune la Zaporojie, unde situația rămâne complicată

Au avut loc bombardamente puternice în Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina. Cel puțin cinci persoane au murit, iar alte șapte au fost rănite, au anunțat autoritățile locale.

Potrivit primarului orașului, Igor Terehov, armata rusă a atacat cu tiruri de artilerie, iar mai multe blocuri de locuit, inclusiv o grădiniță, au fost avariate.

Au rupt prima linie de apărare a rușilor

Între timp, lupte grele se dau pe frontul de sud, în apropiere de orașul Herson. Presa de la Kiev a anunțat că armata ucraineană a reușit să rupă prima linie de apărare a trupelor ruse. Totuși, autoritățile de la Kiev ezită să ofere mai multe informații privind operațiunile armatei pe frontul de sud.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații, forțele noastre de apărare teritorială își fac treaba. Sunt sigur că înțelegeți ce se întâmplă, pentru ce luptăm și pentru ce ne străduim. Soldații noștri nu au nevoie de anunțuri sau informații pe la spate. Vrea cineva să știe care sunt planurile noastre? Nu veți auzi detalii de la nicio persoană cu adevărat responsabilă. Pentru că acesta este războiul. Și așa e la război. Dar invadatorii ar trebui să știe: îi vom conduce până la graniță.”

Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a anunțat că toate încercările ucrainenilor de a înainta în regiunile Herson și Nikolaev au fost respinse cu succes.

Situația de la Zaporojie

Destul de complicată rămâne situația la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde continuă bombardamentele, iar rușii și ucrainenii se acuză reciproc de atacuri.

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energia Atomică a ajuns deja la Kiev, iar zilele următoare va efectua o amplă inspecție la centrală pentru a stabili dacă există riscul unor scurgeri radioactive. Misiunea este formată din 14 experți și este condusă de șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică Rafael Grossi.

Centrala nucleară de la Zaporojie provoacă îngrijoare. Oamenii din zonă primesc tablete de iod

Totodată, SUA insistă ca Rusia să accepte crearea unei zone demilitarizate în zona centralei nucleare.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA: „Am fost foarte clari public și sinceri, în privat - luptele din jurul centralei ar trebui să înceteze. Știm că Rusia a militarizat, în esență, centrala prin staționarea trupelor acolo, inclusiv arme. Din nou, am fost clari că luptele din jurul centralei ar trebui să înceteze. O centrală nucleară nu este locul care să se afle în vecinătatea operațiunilor de luptă.”

Administrația regională din Zaporojie a anunțat că elaborează un plan de urgență și, în cazul unei avarii la centrală, va fi evacuată populația din circa 70 de localități din zonă. Centrala Zaporijie este controlată de armata rusă chiar din primele zile ale invaziei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE