Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șase luni de război în Ucraina. Cel mai mare potențial pericol este la centrala nucleară de la Zaporojie

Șase luni de război, șase luni de tragedii, vieți distruse, clădiri rase de pe fața pământului și milioane de oameni alungați din țara lor. După jumătate de an de lupte crâncene și peste cinci mii de morți, Rusia a rupt de facto o bucată din estul Ucrainei, iar pe teren se dau bătălii dure pentru fiecare bucată de teren.

Cel mai mare potențial pericol este la centrala atomică de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Căzută în mâinile armatei ruse chiar din primele săptămâni de război, facilitatea a fost bombardată în nenumărate rânduri, iar Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru atacurile de la centrală.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică solicită ca inspectorii săi să fie lăsați să intre în centrală. Iar săptămâna trecută Vladimir Putin i-a promis la telefon lui Emmanuel Macron că va permite acest lucru. În aceeași discuție, Putin a evocat posibilitatea unui accident nuclear.

În vreme ce linia frontului rămâne aproape neschimbată de câteva luni, se duc încă lupte grele în Donețk și Luhansk, aflate sub control rusesc. Dar și în apropiere de Harkov și la sud, în vecinătatea Hersonului și Nikolaevului. Forțele ruse nu reușesc însă să înainteze, iar ucrainenii susțin că au lansat o contraofensivă în Crimeea. Ba chiar, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a lăsat de înțeles că peninsula anexată de ruși în 2014, ar putea reveni anul acesta sub controlul Ucrainei.

Minele din Marea Neagră, un real pericol

Luna aceasta, sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din portul Sevastopol a fost atacat de două ori cu drone, iar mai multe explozii au avut loc pe un aerodrom rusesc și la un depozit de muniții din peninsula Crimeea. Însă un mare pericol la Marea Neagră îl reprezintă cele circa 400 de mine rusești care plutesc în derivă.

Duminică, forțele Kievului au anunțat că au detonat două mine care se apropiau de Odesa. Două dispozitive explozive au ajuns chiar și în apropierea litoralului nostru, una la sfârșitul lunii martie și alta la final de iulie. În ambele cazuri, scafandrii militari au intervenit imediat și le-au detonat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE