Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Războiul din Ucraina, șase luni de coșmar. Un copil de doar 12 ani își îngrijește mama rănită în bombardamente

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina înseamnă de șase luni infern pentru milioane de oameni. Tragedia pierderii celor dragi, locuințele transformate în dărâmături și teama permanentă de atacuri au devenit o realitate pentru ucraineni, de când militarii ruși mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin bombardează totul în cale. În pofida dramelor provocate de război, un băiat de doar 12 ani nu renunță să spere că va duce din o viață normală, deși copilăria sa a fost transformată într-un calvar. Copilul este nevoit să-și îngrijească mama rănită în urma unui atac.

Până pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Danyk Rak era un împătimit al fotbalului, al mersului cu bicicleta și îngrijea animalele familiei, două pisici albe și un cățel. Copilăria sa a fost curmată în momentul în care militarii ruși au început bombardamentele.

Locuința familiei sale a fost distrusă de militarii ruși care au atacat în martie suburbiile Kievului și localitățile din apropierea capitalei Ucrainei. În urma bombardamentelor, casa din Chernihiv în care locuia împreună cu mama și bunica sa a fost distrusă.

„Și-a pierdut copilăria”, a spus Ludmyla Kovalenko, mama lui Rak.

În ultima perioadă, femeia a ajuns să trăiască într-un adăpost. Ea a fost rănită, după ce bucăți din șrapnel i-au străpuns piciorul care ar putea fi amputat de medici.

Rak este nevoit să aibă grijă de animalele din gospodăria faniliei. La doar 12 ani, băiatul vorbește despre reconstrucție și ia în calcul ca într-o zi să se înroleze în armată.

„Tatăl meu și unchii mei sunt soldați, iar bunicul meu a fost militar. Tatăl meu vitreg este în Armată și vreau să mă fac și eu militar”, a spus băiatul.

Alături de bunica sa, copilul merge adesea cu bicicleta să-și vadă locuința distrusă de bombardamente. Le este greu să accepte faptul că au pierdut toată agoniseala.

„Parcă aș fi murit. Era toată viața mea”, a spus Nina Vinnik (62 de ani), bunica lui Rak.

Între timp, băiatul s-a alăturat grupurilor de localnici care caută printre dărâmături obiecte care i-ar putea ajuta să supraviețuiască.

În timp ce războiul din Ucraina durează de șase luni, familia băiatului este copleșită de griji odată cu apropierea iernii, însă nu renunță să spere că va reveni la o viață normală.

Câți militari ucraineni au murit în războiul împotriva Rusiei

Aproape 9.000 de militari ucraineni au fost uciși în războiul împotriva Rusiei, a anunțat luni șeful Forțelor armate ucrainene. Bilanțul prezentat de generalul Valery Zaluzhnyi este primul făcut public de reprezentanții Ministerului Apărării din Ucraina, de la momentul începerii invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, conform agenției Reuters.

Oficialul ucrainean nu a precizat câți civili au murit sau câți militari ruși au fost uciși în lupte. Statul Major General al Forțelor armate ucrainene a estimat că 45.400 de militari ruși au murit de la izbucnirea conflictului. În schimb, Rusia nu a anunțat câți soldați a pierdut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE