Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că trupele ucrainene vor riposta la orice atac al Rusiei

Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei. Acesta a anunțat că armata ucraineană va riposta.

„Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

El a adăugat că „niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre”.

Trupe ruse sunt mutate din estul Ucrainei către zonele ocupate Herson şi Zaporojie, aflate în partea de sud a ţării. Kievul a anunţat sâmbătă că bombardamente ruseşti au lovit mai multe localităţi din sudul şi estul Ucrainei, provocând moartea unei persoane la Nikolaev.

Zelenski cere evacuarea Donețk

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski face apel la conaționalii săi din Donețk să plece. El spune că armata rusă și-a intensificat luptele în zonă și face apel mai ales la familiile cu copii să se evacueze. 

Fiecare viață este importantă, subliniază liderul de la Kiev, care a precizat că s-a emis o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie a regiunii.

Regiunea Donețk din estul Ucrainei, este scena unor lupte aprige. Acum, guvernul Ucrainei îndeamnă toți civilii să părăsească zona, spunând că armata rusă răspândește teroarea. Președintele Ucrainei îi îndeamnă pe civili să evacueze regiunea Donețk, scena ciocnirilor aprige cu armata rusă.

„Există deja o decizie guvernamentală cu privire la evacuarea obligatorie din regiunea Donețk. Totul este în curs de organizare. Sprijin deplin, asistență completă – atât logistică, cât și fonduri. Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor care încă nu s-au hotărât. Vă rugăm să vă evacuați. Vă vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. Vom face tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți umane și pentru a limita la maximum teroarea rusă.", a declarat Volodimir Zelenski.

Imaginile din satelit arată dezastrul de la Olenivka - unde au murit zeci de prizonieri ucraineni. Rusia dă vina pe Ucraina, însă Kievul neagă cu înverșunare că ar fi bombardat acolo. Comandantul interimar al regimentului Azov din Ucraina ai cărui luptători au murit acolo acuză Rusia că a comis un act de execuție publică.

Asta în condițiile în care Crucea Roșie Internațională spune că i-a fost refuzat accesul  la prizonierii de război ucraineni deținuți la Olenivka, acces garantat prin Convenția de la Geneva. 

În nord-estul Ucrainei, în cartierul Saltivka din Harkov, ucrainenii se adăpostesc în dărâmături, după ce luni de zile au fost atacați cu rachete. Cum locuințele le sunt bombardate, se înghesuie în subsolul unei școli, în speranța că luptele se vor termina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE