Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 77: Moscova nu vrea război în Europa, spune Serghei Lavrov

O veste bună pentru Ucraina vine din SUA, unde Camera Reprezentanților a aprobat ajutorul de 40 de miliarde de dolari solicitat de președintele Joe Biden. Forțele ucrainene au eliberat de sub ocupația rusă mai multe teritorii aflate la nord de Harkov, informează euronews.com.

UPDATE 20.10 Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE

Slovacia şi Polonia vor face eforturi comune pentru a ajuta Ucraina să obţină statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil, au declarat miercuri, la Bratislava, preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi omologul ei polonez Andrzej Duda, relatează dpa.

Cei doi lideri susţin că vor vizita împreună statele UE care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

"Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei"
, a spus Caputova.

UPDATE 19.30 Ucraina va trebui să se lupte "timp de 100 de ani" cu consecinţele războiului actual, avertizează Olaf Scholz

Ucraina va trebui "să se lupte timp de 100 de ani" cu consecinţele războiului actual, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, făcând o paralelă cu efectele celui de Al Doilea Război Mondial în ţara sa, relatează AFP.

"Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă. Ucraina va trebui deci să se pregătească de acum să se lupte timp de 100 de ani cu consecinţele acestui război", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

UPDATE 18.30 Numărul dosarelor privind săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei a depăşit 10.000

Numărul dosarelor privind săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei a depăşit 10.000, a declarat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko.

Potrivit acestuia, anchetatorilor ucraineni care investighează crime de război li s-au alăturat poliţişti din mai multe ţări europene.

"Până în acest moment, Poliţia Naţională a Ucrainei a înregistrat 10.800 de anchete. Ce ţine de regiunea Kiev, într-adevăr a fost fixat un număr mare de crime de război şi, împreună cu procuratura, criminaliştii noştri fac cercetări. I-am implicat în acesta muncă şi pe colegii noştri din ţări străine, precum Polonia, Lituania şi Franţa. Împreună trebuie să detaliem şi trebuie să cercetăm orice crimă de război, pentru a nu apărea dubii când anchetele vor fi trimise în instanţe", a afirmat Klymenko.

UPDATE 17.00 Secretarul general al ONU nu vede perspectiva unor negocieri de pace în Ucraina prea curând

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat, relatează Reuters şi EFE.

"Acest război nu va dura la nesfârşit. Va veni o vreme când negocieri de pace vor avea loc", a declarat Guterres într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, la Viena.

"Nu văd asta în viitorul apropiat. Dar pot spune un lucru. Nu vom renunţa niciodată!", potrivit comentariilor sale traduse în limba germană de un translator oficial.

UPDATE 17.30 Moscova nu vrea război în Europa, spune Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, relatează Reuters.

"Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru. Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Muscat alături de omologul său din Oman, Badr Albusaidi.

UPDATE 16.30 Fostul lider rus Dmitri Medvedev şi preşedintele Dumei critică pachetul de asistenţă al SUA pentru Ucraina

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri SUA că duce un "război indirect" împotriva Rusiei, după ce Camera Reprezentanţilor americană a aprobat un pachet de asistenţă pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, relatează Reuters. Medvedev a atenţionat totodată că economia SUA va avea de suferit.

Fostul şef de stat a postat pe Telegram că legea votată marţi de reprezentanţi constituie o tentativă de a "face Rusia să sufere o gravă înfrângere şi de a limita dezvoltarea sa economică şi influenţa sa politică în lume".

UPDATE 16.00 Zelenski: Ucraina respectă UE şi îşi doreşte acelaşi respect

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi a spus că ucrainenii nu pot rămâne într-o incertitudine permanentă, potrivit EFE.

"Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun", a declarat Zelenski prin videoconferinţă în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris.

UPDATE 15.00 Ministerul Apărării de la Chişinău: Informaţiile nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova

Informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Chişinău, ca reacţie la o declaraţie a şefei serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din R. Moldova.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a făcut apel la opinia publică să evite "orice speculaţii" şi "să nu scoată din context" declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

"Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, precizând de asemenea că prioritatea sa sunt "viaţa şi siguranţa cetăţenilor".

UPDATE 13:45 Încleștări în zona Insulei Şerpilor

Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse în zona Insulei Şerpilor continuă, iar „dacă Rusia îşi consolidează poziţia pe Insula Şerpilor cu apărare antiaeriană strategică şi rachete de croazieră defensive, atunci ea ar putea domina nord-vestul Mării Negre”, a avertizat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

În buletinul său informativ zilnic, ministerul citat a adăugat că vasele de reaprovizionare ruse au o protecţie minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii forţelor navale ruse în Crimeea, după pierderea crucişătorului Moskva.

Primarul Odesei, către Putin: „Omori oameni aici, chiar și copii. Distrugi tot ce am construit aici. Cu sălbăticie.”

Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, spune că orașul din sudul Ucrainei ar putea deveni un nou Mariupol. După recentele atacuri cu rachete lansate de forțele ruse, edilul a avut un mesaj dur pentru liderul de la Kremlin. „Astăzi reprezinți o altă țară: țară agresoare. Fără niciun motiv, ai invadat un stat suveran. Omori oameni aici, chiar și copii. Distrugi tot ce am construit aici. Cu sălbăticie, distrugi totul în Ucraina. Oprește războiul din Ucraina. Retrage trupele.”, i-a transmis lui Putin primarul Odesei, într-un interviu pentru Euronews.

40 de cadavre găsite în regiunea Harkov

Peste 40 de cadavre ale unor civili uciși de armata rusă au fost descoperite în orașul Izium, din estul Ucrainei. Trupurile neînsuflețite au fost scoase de sub dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje, distrusă în martie. „Este încă o crimă de război oribilă, comisă de ocupantul rus”, a declarat Oleg Sinehubov, primarul regiunii Harkov, din care face parte și orașul Izium. Armata rusă a cucerit localitatea în aprilie, potrivit axios.com.

Avril Haines, șefa comunității americane de informații: „Putin ar putea recurge la arma nucleară dacă simte că va pierde războiul”

Vladimir Putin se pregătește pentru un război de durată în Ucraina și vrea să extindă conflictul și în Transnistria, a declarat șefa comunității naționale de informații din SUA, Avril Haines. „Considerăm, în continuare, că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus”, a adăugat Haines. Ea a avertizat, totuși, că liderul de la Kremlin ar putea recurge la arma nucleară „dacă va considera că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregăteşte să intervină”.

Haines a mai vorbit despre posibilitatea ca Putin să mizeze pe o descurajare a SUA și a UE în momentul creșterii prețurilor la energie, potrivit Agerpres.

Germania își reduce dependența de gazul rusesc

Germania este pe cale să își reducă dependenţa de energia rusească „la zero pentru totdeauna”, a declarat marţi, la Kiev, ministrul de externe german, Annalena Baerbock. Ea a numit Rusia stat "agresor" care nu respectă regulile şi comite crime de război. Şefa diplomaţiei germane, care a vizitat Kievul împreună cu omologul ei din Olanda, a spus că, în curând, cele două ţări vor furniza Ucrainei 12 tunuri Howitzer şi că instruirea privind operarea lor va începe imediat.

Ucraina suspendă tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk

Ucraina a anunțat că suspendă tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk începând din 11 mai, motivând că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Potrivit autorităților de reglementare ucrainene, această decizie înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi vor fi oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE