Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisar European: Orice țară din UE ar putea fi următoarea victimă a tăierii gazelor de către Rusia

În urma reuniunii extraordinare a miniștrilor Energiei din blocul comunitar, unde s-a discutat abordarea energetică a UE, după ce Rusia a decis să întrerupă furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, statele membre au convenit să întărească eforturile comune pentru a se asigura că depozitele de gaze de pe continent vor fi pline până la toamnă.

”Orice stat membru ar putea fi următoarea victimă a reducerilor de energie ale Moscovei.”, a precizat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

În prezent, gradul de umplere a depozitelor de gaz ale UE este de 32%. Totodată, Bruxelles-ul lucrează la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care se va axa pe un embargo progresiv asupra petrolului. Germania, care anterior era unul dintre principalii oponenți, se raliază deciziilor UE.

"După două luni de muncă, pot spune că Germania nu se opune unei interdicții aupra petrolului rusesc", a declarat luni Robert Habeck, ministrul german pentru Climă și Economie.
"Desigur, este o sarcină dificilă, dar suntem pregătiți să facem acest lucru. Trebuie să pregătim hub-urile, trebuie să pregătim conductele. Așadar, timpul este de partea noastră, dar alte state se confruntă cu probleme mai mari.", a mai precizat acesta.

Propunerea ar putea fi anunțată de Comisia Europeană chiar marți.

"Dacă acum trecem la sancționarea petrolului rusesc cu un embargo instaurat gradual, Rusia ar putea răspunde imediat spunând: Bine, atunci tăiem gazul.", a spus Tagliapietra, membru al tink-tank-ului Bruegel. "Iar a juca acest joc strategic cu Rusia s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru UE. Ar putea fi mai bine pentru UE să stabilească imediat un tarif atât pe petrolul, cât și pe gazul care vine din Rusia în Uniunea Europeană.", a mai completat acesta.

Totodată, există state ale blocului comunitar care solicită o taxă cu scop de sancțiune la adresa Rusiei, în locul unui embargo.


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE