Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 69. Rusia anunță că a început să bombardeze combinatul Azovstal, din Mariupol

UPDATE 16.01 Combinatul din Mariupol, bombardat de ruși

Trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit Agerpres.

"A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din regimentul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei", a menţionat Vadim Astafiev, purtător de cuvânt al ministerului.

Astafiev a indicat că "acum unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere".

UPDATE 12.30 Macron va vorbi la telefon cu Putin

Președintele Franței Macron urmează să vorbească la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Este primul apel între cei doi lideri de la realegerea lui Macron ca președinte al Franței.

Cei doi au vorbit anterior de mai multe ori în acest an, iar președintele francez a vizitat Moscova la începutul lunii februarie, înainte de invazia rusă a Ucrainei.

UPDATE 11.10 Papa Francisc spune că este dispus să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, cu scopul de a opri luptele din Ucraina

”Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, deși mi-e teamă că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire acum”, a adăugat Papa Francisc.

Suveranul pontif a exclus deocamdată să meargă la Kiev, în ciuda invitațiilor din partea ucrainenilor.

”Nu merg la Kiev în acest moment. Simt că nu ar trebui să merg”, a insistat el.

UPDATE 11.00 Peste un milion de ucraineni au fost duși în Rusia — TASS

Peste un milion de oameni, inclusiv 200.000 de copii, au fost duși din Ucraina în Rusia în ultimele două luni, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit agenției de presă de stat TASS.

UPDATE 09.35 Zelenski condamnă atacul rusesc asupra Odesei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul cu rachetă de luni seară, unde un tânăr a murit.

"Cum au amenințat acești copii și căminul statul rus? Așa luptă ei", a spus Zelenski.

Ucrainenii se tem că orașul este una dintre țintele Rusiei, mai ales că un general rus a susținut că ofensiva Kremlinului în Ucraina a avut ca scop stabilirea unui coridor dinspre Rusia către regiunea separatistă Transnistria, care ar urma să treacă prin Odesa.

UPDATE 09.30 UEFA a exclus cluburile de fotbal din Rusia din competițiile europene în 2022-2023, inclusiv din Liga Campionilor

Rusia a fost înlocuită cu Portugalia la Euro-2022 feminin din vară.

UPDATE 09.20 Polonia a început exerciții militare, la care iau parte mii de militari ai țărilor din NATO

Scopul declarat este întărirea flancului estic al alianței nord-atlantice.

UPDATE 09.00 Premierul britanic Boris Johnson se va adresa astăzi, prin videoconferință, parlamentului ucrainean

Dincolo de încurajări, Johnson va anunța și o suplimentare a ajutorului militar trimis Kievului, în valoare de peste 350 de milioane de euro. Ar fi vorba mai ales de armament defensiv și drone.

UPDATE 08.40 Evacuarea civililor din Mariupol ar putea fi reluată în această dimineață, cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii

O sută de civili, ascunși în subteranele combinatului Azovstal, au părăsit deja orașul asediat și distrus. Deocamdată ei nu au ajuns în Zaporojie, la 200 de kilometri distanță, transmit cei care îi așteaptă. Autoritățile ucrainene susțin că mai sunt sute de civili ascunși în combinat și aproximativ 100.000 în ruinele Mariupolului.

UPDATE 08.30 Armata lui Putin pare să nu înainteze

De la Washington, un înalt oficial al Ministerului Apărării anunță că o contraofensivă a Ucrainei i-a împins pe militarii ruși la 40 de kilometri de orașul Harkiv. Pare însă o victorie de etapă, pentru că rachetele și bombele continuă să cadă peste teritoriul ucrainean.

UPDATE 08.10 Comisia Europeană este pe cale să prezinte al șaselea pachet de sancțiuni financiare contra Moscovei

Una dintre măsuri ar putea fi renunțarea la importurile de petrol din Rusia. Analiști militari occidentali sunt de părere că Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei la 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia. Asta ar permite mobilizarea rezerviștilor și noi recrutări în armată.

UPDATE 08.00 Uniunea Europeană refuză să plătească în ruble gazul livrat de Rusia

Uniunea Europeană refuză să plătească în ruble gazul livrat de Rusia. Este concluzia unei reuniuni de urgență la Bruxelles a miniștrilor pentru energie. Această poziție ar putea duce la oprirea furnizării gazelor, avertizează oficialii europeni.

Plata în ruble a gazului rusesc ar fi ”o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem”, a declarat, la ieșirea de la discuțiile de la Bruxelles, comisarul european pentru Energie.

Contractele prevăd, aproape în totalitate, plăți doar în euro sau dolari americani, așa că aceste mijloace de plată vor fi folosite la jumătatea acestei luni. Pentru a evita cât se poate de mult problemele aduse de sistarea livrărilor din Rusia, Lituania a inaugurat un gazoduct care duce în Polonia gaz natural lichefiat.

În ceea ce privește petrolul și produsele petroliere cumpărate din Rusia, al șaselea pachet de sancțiuni europene ar putea conduce la renunțarea totală la astfel de importuri.

UPDATE 7.45 Scholz: Sancţiunile antiruse nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev, a declarat luni seară cancelarul german Olaf Scholz, care a adăugat că îi revine Ucrainei să decidă ce fel de pace doreşte.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune ZDF, Scholz a spus că liderul rus Vladimir Putin a greşit dacă a crezut că ar putea fi capabil să câştige teritorii de la Ucraina, să declare încetarea ostilităţilor şi apoi să vadă ridicate sancţiunile occidentale.

''El nu a crezut că Ucraina va rezista aşa cum a făcut-o. Nu s-a gândit că noi vom sprijini Ucraina să reziste atât de mult timp. Nu vom retrage sancţiunile dacă el (Vladimir Putin) nu ajunge la un acord cu Ucraina'', a subliniat şeful executivului german.

UPDATE 7.40 Washingtonul acuză Rusia că doreşte să anexeze două teritorii proruse din Ucraina

Statele Unite au declarat luni că există informaţii "foarte credibile" conform cărora Rusia intenţionează să organizeze referendumuri "la mijlocul lunii mai" în "încercarea de a anexa" republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

"Conform celor mai recente informaţii, credem că Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk. Aceste informaţii arată că Rusia intenţionează să fabrice de la zero referendumuri" în acest sens "spre mijlocul lunii mai. Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson. Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile", a declarat presei la Washington ambasadorul american la OSCE Michael Carpenter.

UPDATE 7.33 Mai multe persoane, decedate sau rănite după o lovitură de rachetă la Odesa

O rachetă a lovit luni seară portul Odesa, din sud-vestul Ucrainei, cauzând morţi şi persoane rănite, a anunţat guvernatorul local Maksim Marcenko, pe aplicaţia Telegram.

Deocamdată nu au fost oferite alte detalii despre acest atac.

Separat, postul public ucrainean Suspilne a citat comandamentul militar de sud al forţelor ucrainene potrivit căruia racheta a avariat şi o biserică.

Parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko a scris ulterior pe Twitter că un copil în vârstă de 13 ani a fost ucis în acest atac, în timp ce o fată de 17 ani este grav rănită, potrivit Xinhua.

Pe de altă parte, o rachetă rusească a lovit luni un important pod strategic care trece peste estuarul Nistrului, în regiunea Zatoka, de lângă Odesa, au anunţat autorităţi locale, citate de Reuters şi Unian.

Podul, care anterior fusese lovit de două ori de forţele ruse, reprezintă singura legătură rutieră şi feroviară între sud-vestul Ucrainei şi restul ţării. Această cale ferată leagă România de oraşul portuar Odesa.

Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, a depăşit 3.000 de persoane, a anunţat luni Oficiul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR).

Bilanţul exact, de 3.153 de victime civile, reprezintă o creştere cu 254 faţă de cel publicat vineri.

OHCHR a precizat că bilanţul real este probabil considerabil mai mare.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie de impact largă, precum lovituri cu rachete sau lovituri aeriene, a menţionat agenţia ONU, fără a atribui responsabilitatea.

Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident ca neîntemeiată. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE