Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov: „Și ce dacă Zelensky este evreu? Cred că și Hitler avea sânge evreiesc”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a încercat duminică, 1 mai, să justifice acuzațiile de nazism la adresa conducerii de la Kiev, într-un interviu acordat presei italiene. Declarația sa a ridicat reacții la nivel internațional.

Ministrul rus de externe l-a comparat pe Zelensky cu Hitler

Într-un interviu acordat unui post de radio străin, Lavrov a fost întrebat cum poate președintele rus Vladimir Putin să afirme că a încercat să "denazifice" Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski, președintele ales în mod democratic al țării, este evreu.

„Și ce dacă Zelensky este evreu? Acest fapt nu anulează elementele naziste din Ucraina. Cred că și Hitler avea sânge evreiesc", a declarat Lavrov, adăugând că „unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei".

Israelul l-a convocat la Ierusalim pe ambasadorul Rusiei

„Privesc cu cea mai mare severitate declarația ministrului rus de externe. Cuvintele sale sunt neadevărate, iar intențiile sale sunt greșite. Scopul unor astfel de minciuni este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de cele mai îngrozitoare crime din istorie, care au fost comise împotriva lor, și de a-i absolvi astfel de responsabilitate pe dușmanii Israelului. După cum am spus deja, niciun război din zilele noastre nu seamănă cu Holocaustul sau nu este comparabil cu Holocaustul. Folosirea Holocaustului poporului evreu ca instrument politic trebuie să înceteze imediat”, se arată în comunicatul emis luni de prim ministrul Israelului, Naftali Bennett.

Ca urmare a declarațiilor grave ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Ministerul Afacerilor Externe și adjunctul prim-ministrului Bennett, Yair Lapid, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel pentru o întâlnire de clarificare cu directorul general adjunct al ministerului pentru afaceri eurasiatice.

Remarcile ministrului de externe Lavrov reprezintă atât o declarație impardonabilă și scandaloasă, cât și o eroare istorică teribilă. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cel mai josnic nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a-i acuza pe evreii înșiși de antisemitism.

-Yair Lapid, Ministrul Afacerilor Externe în Israel

Comentariile lui Lavrov au fost făcute după ce Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și a numit întâlnirea un semnal puternic de sprijin într-o perioadă dificilă. Președintele Zelenski a declarat ulterior că întâlnirea cu Pelosi a inclus discuții despre livrările de apărare către Ucraina, sprijin financiar și sancțiuni împotriva Rusiei.

Serghei Victorovici Lavrov este un diplomat rus, Ministru al Afacerilor Externe al Rusiei din 2004. Înainte de aceasta, Lavrov a fost ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite între 1994 - 2004.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE