Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile din Ucraina învață cum să dezamorseze minele și bombele lansate de ruși

Chiar dacă sunt departe de țară, șase femei din Ucraina participă la cursuri, în Kosovo, în care învață cum să dezamorseze și să înlăture numeroasele mine și dispozitivele explozive abandonate de invadatorii ruși. Acest proces de deminare ar putea dura chiar și decenii după încheierea războiului.

"Am trecut printr-o situație aproape similară, când a venit vorba despre dispozitive explozive, între care mine, muniții, bombe sau rachete ghidate. Avem experiență în acest sens aici în Kosovo când este vorba despre dispozitive explozive active.”, a declarant Artur Tigani, Instructor de deminare

Centrul de instruire din Kosovo este plin de dispozitive explozive care sunt active. Cursurile speciale au început din cauza invaziei ruse în Ucraina. Deși lecțiile sunt disponibile pentru toată lumea, autoritățile de la Kiev le-au interzis bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să plece din țară, în timpul războiului. Așa că, femeile au sărit în ajutor pentru a-și apăra țara. Ele învață să detecteze, identifice și să dezamorseze diferite tipuri de bombe.

"Este necesar acest lucru, pentru că sunt consecințe groaznice asupra industriei. Terenul este foarte important acum, iar acesta trebuie curățat. Sunt oameni care vor să trăiască și să muncească acolo, nu avem vreme, trebuie să muncim.", a mai precizat instructorul.

La întoarcerea în țară, cele șase femei ar putea lucra în zonele din care trupele rusești s-au retras și au lăsat în urma lor bombe. Potrivit experților, procesul de deminare ar putea dura chiar și decenii după încheierea războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE