Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 68. Există șanse minime pentru încheierea războiului în luna mai

UPDATE 14.00 Rusia a reluat bombardamentele asupra combinatului Azovstal imediat după ce au plecat autobuzele de evacuare

Rusia a reluat duminică bombardarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol de îndată ce autobuzele care evacuau civili de la acest combinat au plecat, a declarat luni un consilier al primarului oraşului.

"Ieri, de îndată ce autobuzele cu evacuaţi au plecat de la Azovstal, au şi început bombardamentele", a declarat Petro Andriuşcenko, consilierul al primarului, pentru televiziunile ucrainene.

UPDATE 12.50 Rusia mută batalioane de la Mariupol în estul regiunii Lugansk

Armata ucraineană spune că Rusia și-a redistribuit o parte din forțele din portul Mariupol pentru a se alătura ofensivei sale din est.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a anunțat luni că mai multe batalioane rusești au fost trimise de la Mariupol în orașul Popasna din regiunea Lugansk.

Popasna a fost unul dintre epicentrele luptei din est, deoarece armata rusă a încercat să spargă apărarea ucraineană de acolo în încercarea de a încercui forțele din est.

UPDATE 12.30 Ucraina a închis în mod oficial cele patru porturi maritime capturate de Rusia

Ucraina a decis să închidă, în mod oficial, cele patru porturi de la Marea Neagră şi Marea Azov care au fost capturate de forţele ruseşti, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Porturile Mariupol, Berdiansk şi Skadovsk de la Marea Azov precum şi portul Herson de la Marea Neagră sunt închise "până la restabilirea controlului", a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

UPDATE 10.50. În paralel cu războiul ”clasic” din Ucraina, Rusia a început un altul, pe internet

Țintele se arată a fi deocamdată statele vecine Rusiei sau cele din estul Uniunii Europene. Un grup pro-rus de hackeri – Killnet, a atacat site-uri ale instituțiilor de stat din Republica Moldova. Killnet lansează atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service) asupra țărilor considerate de ei drept susținători ai Ucrainei.

Gruparea a efectuat atacuri și asupra unor site-uri ale unor autorități din țări din Uniunea Europeană și asupra infrastructurii web a NATO.

În ultimele zile au fost atacate pagini web ale unor instituții publice și aeroporturi din România.

UPDATE 10.30 Uniunea Europeană pune la punct zilele acestea un plan care să ducă la interzicerea importurilor de petrol din Rusia

Este parte a celui de-al șaselea val de sancțiuni occidentale de la începutul războiului.

Va exista o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului, anunță o sursă apropiată discuțiilor. Germania, unul din cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare dispusă să accepte un embargou de la sfârşitul lui 2022. Alte state, precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia au în continuare reserve.

De la Moscova, grupul Gazprom anunță o scădere cu 27% a livrărilor de gaze, în special în relația cu Europa. Miercuri, Rusia a întrerupt livrările de gaze spre Polonia şi Bulgaria, după ce aceste țări au refuzat plata în ruble.

Iar averile oligarhilor ruși ar putea fi folosite, după ce au fost blocate, pentru reconstrucția Ucrainei. Declarația îi aparține liderului democrat al Senatului SUA. El a anunțat că va da curs unei cereri din partea administrației Biden pentru a permite Statelor Unite să sechestreze bunurile oligarhilor ruși și să trimită banii din vânzarea acestora direct către Ucraina.

UPDATE 10.20 Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, vine în Europa de Est la sfârșitul acestei săptămâni

În perioada 5-9 mai, Jill Biden va vizita atât România, cât și Slovacia pentru a se întâlni cu copii și părinți ucraineni refugiați, lucrători umanitari și profesori.

Prima Doamnă a Statelor Unite va pleca joi din Washington și va vizita două țări NATO care se învecinează cu Ucraina și care au primit un milion de refugiați ucraineni.

UPDATE 10.10 Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul că a purtat ”un război de exterminare”

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul că a purtat „un război de exterminare”, adăugând în discursul său că bombardamentele rusești au lovit depozitele de alimente, cereale și îngrășăminte și cartierele rezidențiale din Harkov, Donbas și alte regiuni.

El a spus că Moscova nu va câștiga nimic din daune, dar se va izola și mai mult de restul lumii.

„Care ar putea fi succesul strategic al Rusiei în acest război? Sincer, nu știu”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 10.00 Mai multe persoane au fost ucise în bombardamentele rusești asupra regiunii Donețk, potrivit autorităților locale

Patru civili au fost uciși și alți 11 au fost răniți de bombardamentele rusești în regiunea Donețk duminică, potrivit autorităților.

UPDATE 09.55 Forțele ruse contină să bombardeze uzina Azovstal din Mariupol

Un ofițer militar ucrainean spune că forțele ruse au reluat bombardarea uzinei din orașul-port Mariupol, distrus de război, imediat după evacuarea parțială a civililor.

Comandantul estimează că sute de civili sunt încă prinși în uzină, alături de aproape 500 de soldați răniți și numeroase cadavre. Acesta a mai adăugat că ar mai fi nevoie de încă o rundă de evacuări.

UPDATE 09.50 Statele vestice continuă să își arate susținerea pentru Ucraina

Preşedintele Zelenski s-a întâlnit, la Kiev, cu şefa Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi. A fost o vizită neanunțată, dar așteptată, în cursul căreia a fost confirmată continuarea livrărilor de armament american către Ucraina. În paralel, Polonia se arată dispusă să fie garant al securităţii Ucrainei într-un posibil tratat de securitate care să deschidă calea păcii cu Rusia.

Un consilier al președintelui Andrzej Duda a declarat că la Varşovia este în discuţie un proiect de acord între Ucraina şi statele garante. Acordul de pace ar trebui să garanteze integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei, a mai spus consilierul preşedintelui polonez.

UPDATE 09.40 Există șanse minime pentru încheierea războiului în luna mai

Chiar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei.

Până acum, analiștii militari erau de părere că ar fi fost posibilă încheierea conflictului la acea dată.

Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei cu o uriaşă paradă militară prin centrul Moscovei şi un discurs al preşedintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al ţării în înfrângerea fascismului în Europa.

ora 09.30 Soldații Moscovei au lansat atacuri, mai ales în zonele din estul și sudul Ucrainei

Rusia a anunțat că a atacat aeroportul din Odesa pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie trimise de țările vestice. Rachetele rusești au avariat grav și pista aeroportului, care nu mai poate fi utilizată.

De asemenea, rachetele rusești au lovit şapte instalaţii militare în Ucraina, inclusiv patru zone unde sunt concentraţi soldaţi şi echipamente militare, precum şi trei depozite de rachete şi arme de artilerie şi de muniţie în regiunile Doneţk şi Harkov.

Opt civili au fost uciși în bombardamente rusești în aceste zone.

ora 09.00 Mai mulți civili din Mariupol au fost evacuați din subsolurile combinatului siderurgic Azovstal

Mai mulți civili din Mariupol au fost evacuați din subsolurile combinatului siderurgic Azovstal. Ei se îndreaptă spre zonele controlate de Ucraina, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Informația privind evacuarea a fost confirmată de ONU și de Moscova.

Pe frontul din estul Ucrainei, mai mulţi ofiţeri ruşi ar fi fost ucişi într-un atac asupra cartierului general din oraşul Izium, susțin oficiali guvernamentali de la Kiev. Acolo s-ar fi aflat şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Informația nu a fost însă confirmată.

Atacuri ale ucrainenilor au avut loc și asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră, ocupată de Rusia.

Mai multe atacuri cu rachete ar fi distrus sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE