Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Numărul refugiaților din Ucraina ar putea ajunge la 8 milioane în acest an

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat, marți, că se așteaptă ca peste opt milioane de persoane să părăsească Ucraina în acest an după invazia Rusiei, mai mult decât dublu față de estimarea anterioară a agenției pe fondul celei mai grave crize de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Peste cinci milioane de persoane au fugit deja din țară și aproximativ 7,7 milioane au fost strămutate în interiorul granițelor, a declarat  Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR.

Femeile și copiii reprezintă marea majoritate a celor care fug din țară.

Majoritatea au plecat în Polonia (2,9 milioane), conform datelor ONU, deși mulți au fugit și în alte țări din apropiere, inclusiv România (780.000), Ungaria (500.000), Moldova (440.000) și Slovacia (360.000).

Se estimează că 13 milioane de oameni sunt blocați în zonele afectate din interiorul Ucrainei.

ONU, care lucrează alături de alte organizații pentru a oferi ajutor oamenilor din Ucraina, precizează că oferă asistență umanitară „ori de câte ori este necesar și posibil”.

Aceasta include:

  • Bani pentru nevoi de bază, precum alimente și locuințe
  • Înființarea de centre în țară, unde sunt primiți refugiații
  • Paturi celor care se află în adăposturi

De asemenea, aproximativ 12 milioane de oameni ar fi blocați sau nu pot părăsi zonele afectate de război.

Cum părăsesc refugiații Ucraina

Trenurile care se îndreaptă spre granița cu Ucraina au fost pline și s-au format cozi kilometrice în trafic pe drumurile către punctele de frontieră.

Refugiații nu au nevoie de toate documentele lor oficiale, dar este util dacă pot furniza cărți de identitate sau pașapoarte, certificate de naștere ale copiilor care călătoresc cu ei și documente medicale. Pentru a obține statutul de refugiat, aceștia trebuie să fie cetățeni ucraineni sau persoane care locuiesc legal în Ucraina, cum ar fi studenții străini.

Ce ajutor oferă țările refugiaților

În țările care se învecinează cu Ucraina, refugiații pot rămâne în centre de primire dacă nu pot sta cu prietenii sau rudele. Li se oferă hrană și îngrijire medicală, precum și informații despre călătorii.

UE le-a acordat ucrainenilor care fug de război un drept general de a rămâne și de a lucra în cele 27 de țări membre ale sale timp de trei ani.

Ei vor primi, de asemenea, asistență socială și acces la locuințe, tratament medical și școli.

Guvernul Poloniei, care a primit cel mai mare număr de refugiați, a precizat că va avea nevoie de mai mulți bani decât îi oferă UE în prezent pentru a găzdui numărul de persoane care sosesc acolo.

Moldova, care are cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor, a făcut apel și la ajutor internațional pentru a face față numărului de refugiați care sosesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE