Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un ghid de conversaţie ucrainean-român, tipărit în 13.000 de exemplare, va fi distribuit gratuit refugiaţilor

Un ghid de conversație ucrainean – român a fost tipărit în 13.000 de exemplare la Monitorul Oficial și va fi distribuit gratuit în centrele de refugiați și în alte locuri pentru a facilita comunicarea și integrarea ucrainenilor aflați în România.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

"Este un ghid de conversaţie ucrainean - român. Pentru prima dată, un astfel de ghid este tipărit în România după 1989. Mai există unul singur, tipărit la Chişinău în urmă cu câţiva ani. Ocazia nu este una foarte fericită, ci este cauzată de război, că prea mulţi oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele şi au ales să trăiască în pace în România până războiul se va sfârşi şi se pot întoarce acasă. Vreau să mulţumesc Monitorului Oficial care a răspuns solicitării noastre rapid şi a tipărit acest ghid ucrainean - român. Este destinat, în primul rând, celor care locuiesc temporar pe teritoriul României şi - sunt câteva zeci de mii de oameni care au ales să locuiască temporar - pentru a le facilita integrarea şi relaţia mai bună cu cetăţenii români", a afirmat Cazanciuc, într-o conferinţă de presă organizată la Parlament, alături de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu

Ghidul va fi distribuit gratuit în centrele de refugiați din județele de la frontiera de est a României și are trei părți: prima parte este un ghid de conversație, iar celelalte două cuprind un mic dicționar româno - ucrainean și ucrainean – român.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a mai adăugat că tipărirea acestui ghid este un eveniment foarte important.

”Este o realizare impecabilă. Ne dorim (...) să fie, în scurt timp, doar o amintire motivul care a dus la acest ghid şi acesta să rămână un instrument important de folosit în activităţile turistice, pentru că ne dorim cu toţii ca acest război nelalocul lui, nedrept să se termine", a declarat Romaşcanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE