Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Va livra România arme Ucrainei? Ce spun premierul și ministrul Apărării

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că, momentan, nu sunt discuții despre livrarea de armament în Ucraina. În schimb, premierul Nicolae Ciucă susține că subiectul livrării de arme a fost, de fapt, abordat. Este pentru prima dată când șeful Guvernului lasă o poartă deschisă pentru un eventual sprijin militar acordat Ucrainei din partea țării noastre.

La o zi după vizita în Ucraina, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că guvernul va analiza eventualele solicitări de armament venite de la Kiev.

„Am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecție și muniție. În continuare analizăm solicitările pe care Guvernul ucrainean le va înainta și, în funcție de aceasta, vom lua o decizie.”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Cu doar o oră înainte, însă, Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat că România nu are în plan trimiterea de arme letale către Ucraina.

„Suntem cel mai important hub umanitar și nu avem în acest moment discuții legate de arme, de trimiterea de material letal.”, a declarat Vasile Dîncu, Ministrul Apărării.

Până acum, țara noastră a trimis armatei ucrainene 2.000 de veste antiglonț, 2.000 de căști, muniție, alimente, apă și medicamente, în valoare de trei milioane de euro.

În urmă cu o săptămână, presa ucraineană a scris că Ministerul Apărării din România ar fi anunțat că țara noastră va trimite 28 de tancuri uzate Ucrainei. Doar cinci dintre ele ar fi funcționale, restul ar urma să fie folosite pentru piese de schimb. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile române.

Germania și Polonia sunt printre primele țări europene care au anunțat că vor susține Ucraina prin livrarea de armament. Acestea vor trimite tancuri de luptă la sol și antiaeriene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE