Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pentru prima dată în istorie cheltuielile pentru apărare au depășit 2.000 de miliarde de dolari, la nivel global. De asemenea, în 2021, statele lumii au cheltuit cu 0,7% mai mult decât în 2020.

Situația în România

Președintele Klaus Iohannis a precizat ca armata va intra într-un proces rapid de modernizare, iar Romania va continua sa fie un important furnizor de securitate in Sud-Estul Europei si la nivel euroatlantic. Acesta a reamintit recent că bugetul României dedicat Apărării va crește de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), din 2023.

Președintele a anunțat că prin această decizie, România va continua să își îndeplinească în totalitate angajamentele care îi revin ca furnizor de securitate și stabilitate în Sud-Estul Europei, acționând ca un Aliat angajat în apărarea valorilor și principiilor euroatlantice, de a susține o relație transatlantică puternică.

Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis luni, 25 martie, cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, că aceasta reprezintă una dintre cele mai importante categorii de forţe ale Armatei României, care desfăşoară misiuni complexe, având un rol esenţial în asigurarea apărării şi securităţii ţării.

Cheltuielile țărilor din Europa reprezintă doar jumătate din cele ale SUA

În 2021 statele lumii au cheltuit în total 2.1 trilioane de dolari pentru apărare. Creșterea sumelor este influențată de războiul din Ucraina, statele folosind acest context pentru a-și mări forțele defensive.

Americanii sunt lideri mondiali la acest capitol, cheltuielile lor reprezentând 38% din total. Cea de-a doua țară la nivel global în privința bugetului alocat apărării este China, cu 14% din total.

Ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și se impun, așadar, măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv.

-Klaus Iohannis

În anul premergător invaziei din Ucraina, Rusia a cheltuit aproape 66 de miliarde de dolari; de 11 ori mai mult decât Ucraina. În Europa, achizițiile de armament nu reprezintă singura necesitate apărută pe fondul războiului.

Situația din teren a demonstrat importanța logisticii, a carburanților și a comunicațiilor. În consecință, statele vor investi atât în echipamente militare, cât și în finanțarea industriilor locale de apărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE