Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE ia măsuri pentru a suspenda toate taxele privind importurile din Ucraina

Comisia Europeană a propus miercuri, 27 aprilie, suspendarea taxelor de import pe o perioadă de un an privind toate exporturile ucrainene către țările din Uniunea Europeană. Propunerea vizează și suspendarea măsurilor antidumping și de salvgardare ale UE aplicate exporturilor ucrainene de oțel.

Acest pas va contribui la stimularea exporturilor Ucrainei către UE

Agresiunea militară rusă are un impact devastator asupra economiei Ucrainei și asupra capacității acesteia de a face comerț cu restul lumii, din cauza impactului sever asupra capacității sale de producție și a rutelor vitale de export. În acest context dificil, UE dorește să facă cât mai mult posibil pentru a ajuta Ucraina să-și mențină poziția comercială cu restul lumii și să-și aprofundeze relațiile comerciale cu UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că în urma discuțiilor cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a fost semnalată nevoia de a găsi modalități de susținere a economiei Ucrainei, dincolo de asistența macrofinanciară și granturile pe care UE le oferă. Decizia de a elimina taxele va facilita foarte mult exportul de bunuri industriale și agricole ucrainene către UE.

De asemenea, UE ia deja măsuri pentru a facilita transportul de mărfuri pe uscat pentru a ajuta la scoaterea produselor ucrainene în lume. Astfel, Comisia a început deja să liberalizeze condițiile pentru șoferii de camion ucraineni care transportă mărfuri între Ucraina și UE, precum și să faciliteze tranzitul și utilizarea infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către țări terțe. Aceste măsuri vor adăuga flexibilitatea și certitudinea atât de necesare producătorilor ucraineni.

„UE nu a mai susținut până acum astfel de măsuri de liberalizare a comerțului, care sunt fără precedent în amploarea lor: acordarea de tarif zero pentru Ucraina. De la începutul agresiunii Rusiei, UE a acordat o importanță deosebită menținerii economiei Ucrainei – ceea ce este esențial atât pentru a o ajuta să câștige acest război, cât și pentru a se readuce pe picioare. ”

-Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț

Până la invazia rusă din 2022, Ucraina exporta peste 40% din mărfurile sale către UE, ceea ce făcea UE în principal partener comercial al țării. Principalele mărfuri importate de UE au fost materiile prime, produsele chimice și mașinile. În ceea ce privește sectorul agroalimentar, Ucraina a furnizat aproape jumătate din cerealele și uleiurile vegetale și un sfert din carnea de pasăre consumată în Europa.

Propunerea va trebui acum să fie aprobată de Parlamentul European și către cele 27 de state membre UE pentru a intra în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE