Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană: Schema de plată cu ruble a gazului rusesc ar încălca sancțiunile impuse de UE

Schema avansată de Moscova companiilor străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei, a anunțat comisarul european pentru Energie Kadri Simson, transmte Reuters, citat de Agerpres.

''A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat'', a declarat Kadri Simson, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii Energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.

În cadrul reuniunii extraordinare de la Bruxelles, miniștrii Energiei au avut un schimb de opinii cu privire la situația energetică din UE, în contextul războiului din Ucraina, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

Oficialii au discutat despre ultimele evoluții ale situației din Ucraina și despre capacitatea UE de a reacționa în eventualitatea unei crize de aprovizionare cu energie, precum și despre măsurile, și instrumentele de solidaritate comunitare pe care își propun să le promoveze în acest context.

În ceea ce privește o eventuală întrerupere a aprovizionării, miniștrii Energiei au discutat despre stadiul de pregătire în care se află fiecare stat pentru un astfel de eveniment, măsurile de solidaritate și posibilele măsuri de urgență pentru a coordona mai bine schimbul de informații în vederea unei crize, mai arată documentul citat.

Miniștrii și-au propus să elimine treptat dependența UE de combustibilii fosili din Rusia. În acest sens, Consiliul UE așteaptă cu mare interes planul REPowerEU, care va fi înaintat de Comisie în luna mai.

Miniștrii și Comisia au convenit să augumenteze coordonarea cu partenerii externi ai UE, pentru a pune în funcțiune cât mai rapid platforma europeană de achiziționare a gazelor naturale și a garanta aprovizionarea cu energie a UE la prețuri accesibile.

Miercuri, grupul rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE