Uniunea Europeană: Rusia a atacat cibernetic Ucraina înainte de conflict
Rusia s-a aflat în spatele unui atac cibernetic care a întrerupt conexiunile la internet prin satelit în toată Europa, chiar înainte ca invazia Ucrainei să înceapă pe 24 februarie, au declarat Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană.
UE a condamnat atacul, numindu-l „rău intenționat”
Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată de către Rusia a Ucrainei la 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară. Acest atac cibernetic a avut un impact semnificativ, provocând întreruperi de comunicare și de acces la internet a mai multor autorități publice, întreprinderi și utilizatori din Ucraina, dar afectând și mai multe state membre ale UE, conform unui comunicat al Consiliului UE.
Într-o declarație, Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că atacul, lansat cu aproximativ o oră înainte ca forțele ruse să înceapă asaltul asupra Ucrainei, ar fi vizat probabil armata țării.
În martie, expertul ucrainean în securitate cibernetică Victor Zhora a declarat reporterilor că atacul a dus la „o pierdere cu adevărat uriașă în comunicații chiar la începutul războiului”.
Atacul a lăsat, de asemenea, zeci de mii de modemuri în bandă largă pentru acasă în Ucraina și în toată Europa „inoperabile”, a declarat Ministerul de Externe al Marii Britanii, și a distrus aproape 6.000 de turbine eoliene operate de compania germană Enercon.
„Aceasta este o dovadă clară și șocantă a unui atac rău intenționat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut consecințe semnificative asupra oamenilor și afacerilor obișnuite din Ucraina și din întreaga Europă”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss.
Atacul cibernetic Viasat: Ce s-a întâmplat?
Viasat, compania americană afectată, a confirmat în martie că a suferit un „atac cibernetic cu mai multe fațete și deliberat” pe 24 februarie.
Potrivit Viasat, atacatorul a exploatat un VPN greșit configurat pentru a obține acces la segmentul de management și operațiuni al rețelei aparținând satelitului său KA-SAT, care oferă conexiuni la internet prin satelit clienților europeni.
Apoi au putut emite „comenzi de gestionare legitime, direcționate” modemurilor conectate la rețeaua KA-SAT, ceea ce le-a lăsat în imposibilitatea de a accesa internetul.
„Atacul a afectat majoritatea modemurilor active anterior din Ucraina și un număr substanțial de modemuri suplimentare în alte părți ale Europei”, a spus Viasat.
Atacurile cibernetice din Rusia
Rusia a fost, de asemenea, responsabilă pentru o serie de alte atacuri cibernetice din perioada premergătoare invaziei Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe.
„Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie evaluează că serviciile de informații militare ruse au fost aproape sigur implicate în deformarea site-urilor web guvernamentale ucrainene din 13 ianuarie și în implementarea malware-ului distructiv Whispergate”, se arată în comunicat.