Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Killnet, gruparea de hackeri pro-ruși care a atacat cibernetic România

Multiple site-uri guvernamentale și private din România au fost, începând de vineri, 29 aprilie, victime ale unor atacuri cibernetice de tip DDoS (distributed denial of service), inițiate de gruparea pro-rusă Killnet. Gruparea de hackeri este specializată pe atacuri DDoS, care vizează statele care susțin Ucraina. Potrivit SRI, Killnet a lansat atacuri asupra site-urilor unor instituții guvernamentale din SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Atacurile, revendicate de gruparea pro-rusă, au avut drept obiectiv indisponibilizarea site-urilor web românești, prin supraîncărcarea acestora cu trafic din multiple surse. Printre paginile oficiale vizate de atacurile cibernetice ale Killnet în România se numără website-ul Guvernului României, al Ministerului Apărării, al CFR Călători, dar și al Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Vizate au fost și paginile unor companii private, instituții media și financiar-bancare, precum și paginile partidelor din coaliția de guvernare.

Totodată, potrivit investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul SRI, “s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.”.

"Datoria Killnet este de a genera daune maxime structurilor de securitate ale țărilor inamice"

Potrivit bankinfosecurity.com, o platformă dedicată securității cibernetice, grupul de hackeri pro-rus Killnet a atacat în ultimele zile mai multe entități guvernamentale și private care se opun ofensivei ruse în Ucraina. O postare distribuită de Information Security Media Group pe canalul Telegram al grupului Killnet prezintă un video în care hackerii spun că nu doresc să facă rău oamenilor din alte țări și că nu oferă servicii de hacking altora, misiunea lor fiind aceea de a produce daune cibernetice "țărilor inamice".


Aceeași sursă arată că grupul Killnet s-a declarat susținător al Rusiei. Informația este susținută de un alt videoclip, publicat de hackeri pe Twitter, în care se adresează poporului rus. Aceștia le transmit rușilor să nu se îndoiască niciodată de țara lor.

Potrivit unei alerte de securitate cibernetică, dată publicității miercuri de CISA (Joint Cyber Defense Collaborative), Killnet este o amenințare globală la adresa securității cibernetice.

CISA mai precizează că grupul Killnet este responsabil de atacul DDoS împotriva unui aeroport din SUA, realizat la sfârșitul lunii martie 2022, ca răspuns la sprijinul SUA pentru Ucraina.

Totodată, potrivit sursei citate, Killnet, pe canalul său Telegram, a revendicat și atacurile asupra infrastructurii guvernamentale din Republica Cehă, dar și asupra unor aeroporturi și entități private din Cehia.

Killnet vizează toate țările NATO și statele care sprijină Ucraina sub orice formă, fie primesc refugiați sau oferă asistență militară. Printre acestea se numără și Polonia, care furnizează armatei din Ucraina armament de război. Invocând acțiunile Poloniei drept un act de trădare împotriva Federației Ruse, grupul Killnet susține că a vizat opt aeroporturi poloneze, pentru a le opri activitatea și transferul de arme către Ucraina.

În ultimele zile, specialiștii Directoratului Național de Securitate Cibernetică au publicat pe www.dnsc.ro o listă ce cuprinde 266 adrese IP implicate în atacurile de tip DDoS revendicate de Killnet asupra site-urilor web românești. DNSC a lansat procedurile necesare pentru limitarea atacurilor, arată instituția într-un comunicat.

“Publicarea este parte a procesului transparent pe care Directoratul l-a activat la declanșarea conflictului militar, pentru contracararea atacurilor cibernetice ce impactează România, în contextul războiului Ucraina-Rusia.”, se mai precizează în documentul citat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE