Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU cere inspectarea centralei din Zaporojie. Solicitarea a fost făcută în Consiliul de Securitate, convocat de Rusia

Agenția nucleară a ONU le-a cerut din nou Rusiei si Ucrainei să oprească orice atac în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Solicitarea a fost făcută în cadrul întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU, care s-a reunit la cererea Rusiei.

În timp ce Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamentele din zona centralei, experții avertizează că atacurile ar putea duce la o catastrofă nucleară. Oficiali ai ONU au solicitat trimiterea unei misiuni la centrala atomică din Ucraina, iar vizita este deja în pregătire. Ucraina și Rusia și-au declarat susținera pentru o astfel de acțiune.

Rosemary A. DiCarlo, Secretarul General Adjunct ONU pentru Afaceri politice și consolidare a păcii: „Orice daune care ar duce la întreruperea centralei de la rețeaua electrică ucraineană ar avea implicații umanitare catastrofale, în special odată cu apropierea iernii. După cum a precizat secretarul general, electricitatea produsă la această centrală aparține Ucrainei.”

Centrala de la Zaporojie, tot mai nesigură

Ambasadorul Rusiei la ONU a spus că centrala de la Zaporojie este din ce în ce mai nesigură și a acuzat Ucraina că atacă deliberat zona.

Vasili Nebenzia, Ambasadorul Rusiei la ONU: „De la ultima reuniune a Consiliului de Securitate privind Centrala de la Zaporojie au trecut aproximativ două săptămâni. În acest timp, situația securității nucleare s-a deteriorat și mai mult. Forțele armate ale Ucrainei continuă în fiecare zi să bombardeze teritoriul din jurul centralei, dar și orașul Enerhodar. Acest lucru creează un risc real de accident nuclear, ale cărui consecințe ar fi catastrofale pentru întreg continentul european.”

Ucraina neagă orice acuzație din partea Rusiei. Pe de altă parte, ONU rămâne „grav îngrijorată” de situația centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE