Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova condamnă demolarea de monumente sovietice în ţările baltice

Ministerul rus al Afacerilor Externe a condamnat marţi demolarea de monumente din epoca sovietică în statele baltice, pe care a calificat-o drept „rusofobie”, şi a atenţionat că acest lucru va avea impact asupra relaţiilor bilaterale, informează Agerpres.

Într-un comunicat formulat pe un ton dur, Moscova a acuzat de asemenea Letonia, Lituania şi Estonia de xenofobie şi discriminare, afirmând că aceste ţări îşi tratează minorităţile ruse ca pe „oameni de categoria a doua”.

„Ceea ce se întâmplă acum în ţările baltice este inacceptabil pentru noi şi în mod cert va afecta starea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, care deja sunt într-un total declin”, a subliniat ministerul rus.

Monumente sovietice demolate în Letonia și Estonia

Joia trecută, Letonia a demolat la Riga un monument emblematic ce data din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.

Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.

Tot marţi, Kremlinul a condamnat apelurile unor lideri europeni de a interzice acordarea de vize pentru turiştii ruşi, afirmând că astfel de propuneri sunt „iraţionale” şi constituie cea mai recentă manifestare a agendei antiruseşti a Occidentului, transmite Reuters.

În cadrul unei reuniuni care a început la Praga, miniştrii de externe ai ţărilor din UE vor discuta apelurile ţărilor baltice şi ale altor câteva state membre de a suspenda eliberarea de vize pentru ruşi pentru acces în Spaţiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE