Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Monument sovietic demolat în Letonia. Minoritatea rusă a protestat împotriva acțiunii

Monumentul sovietic din capitala Letoniei a fost demolat, acțiune care se înscrie în reglementările unei noi legi venită după ce Rusia a invadat Ucraina. Monumentul a fost pus la pământ în ciuda protestelor minorității ruse din statul baltic.

Autoritățile au folosit utilaje de demolare pentru a îndepărta monumentul memorialului de 79 de metri înălțime din al Doilea Război Mondial.

A fost construit în perioada 1979-1985 pentru a omagia victoria armatei sovietice asupra Germaniei naziste.

În fiecare an, mii de ruşi din Letonia, care constituie circa 30% din populaţia acestei ţări, se adună aici de 9 mai, pentru a marca victoria din 1945.

Însă majoritatea letonilor percep această dată ca fiind începutul ocupaţiei sovietice de aproape 50 de ani, care s-a încheiat în 1991.

Aproape toate monumentele şi plăcile comemorative din epoca sovietică, cu excepţia celor situate în cimitire militare, au fost suprimate în 1991, însă monumentul de la Riga era protejat de un tratat din 1994 între Republica Letoniei şi Federaţia Rusă.

Letonia, la fel ca vecinii săi baltici, Lituania și Estonia, este membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a adoptat o poziție fermă de susținere a Ucrainei de la invazia rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE