Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala nucleară de la Zaporojie provoacă îngrijoare. Oamenii din zonă primesc tablete de iod

Îngrijorarea cu privire la potențialul unei scurgeri de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa continuă. Ucraina a declarat că forțele ruse au tras în zonele de peste râu, iar Rusia a susținut că bombardamentele ucrainene au lovit o clădire în care este depozitat combustibil nuclear.

Autoritățile ucrainene au început distribuția tabletelor cu iod locuitorilor care locuiesc în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, în caz de expunere la radiații, care pot cauza probleme de sănătate în funcție de cantitatea pe care o absoarbe o persoană.

O mare parte a preocupărilor se concentrează pe sistemele de răcire pentru reactoarele nucleare ale centralei. Sistemele necesită energie electrică pentru a funcționa, iar centrala a fost oprită temporar joi din cauza unor daune provocate de un incediu. O defecțiune a sistemului de răcire poate provoca o topire nucleară.

Centrala nucleară sub asediu

Forțele ruse au ocupat complexul centralei nucleare la începutul războiului din Ucraina, iar muncitorii ucraineni l-au menținut în funcțiune.

Ucraina și Rusia s-au acuzat în mod repetat că bombardează complexul și zonele din apropiere, stârnind temeri de o posibilă catastrofă nucleară.

Bombardările periodice au deteriorat infrastructura centralei, a declarat sâmbătă operatorul nuclear din Ucraina, Energoatom.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este mare”, a indicat Energoatom.

Rusia își intensifică atacurile în zona de est a Ucrainei

Mai multe rachete lansate de armata Rusiei au lovit Harkiv, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Din fragmentele găsite într-o piață din oraș, autoritățile au aflat că este vorba de rachete de tipul S 300. O femeie a fost rănită.

Bombardamentul a avut loc pe fondul intensificării atacurilor Rusiei în estul Ucrainei în ultimele zile. Experții în chestiuni militare sunt de părere că în acest fel Moscova încearcă blocarea armatei ucrainene și împiedicarea unui eventual contraatac masiv în perioada următoare.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră”, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE