Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coordonator CNCAN: Reactorul nuclear de la Zaporojie, răcit constant. Consecințele radiologice nu i-ar pune în pericol pe români

Centrala nucleară de la Zaporojie a devenit o zonă extrem de sensibilă. Deconectarea de la rețeaua electrică a centralei a pus pe jar multe dintre țările Uniunii Europene. România, care are graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, nu este deloc indiferentă.

Reprezentanții Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare îi anunță pe români că situația centralei e stabilă, nu reprezintă un pericol. Petre Min, coordonatorul CNCAN, a explicat în exclusivitate pentru Euronews România ce sisteme de siguranță există în cea mai mare centrală nucleară a Europei, ocupată de armata rusă.

Războiul din Ucraina a generat o criză fără precedent la centrala nucleară de la Zaporojie. Președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia a adus Europa la un pas de un dezastru radioactiv, după ce a fost decuplată centrala de la rețeaua electrică, pentru prima dată, din cauza incendiilor de pădure. Sistemele de răcire au funcționat în mod normal și procedura s-a derulat în siguranță, spune Petre Min, coordonatorul CNCAN.

„Legat de evenimentul de ieri. Indiferent de situație, reactorul a fost răcit în mod constant. Partea clasică pentru răcirea reactorului a funcționat. Chiar dacă acel sistem electric nu a funcționat, alt sistem i-a preluat funcția”, a spus Petre Min, coordonatorul CNCAN.

Cum s-a asigurat răcirea?

„În partea stângă avem reactorul. Ce vedeți încadrat este clădirea reactorului. Asta numim noi partea nucleară. Aici este partea (n.r. arată pe ecran) unde se realizează sistemele pentru răcirea reactorului. Mai sus avem turbogeneratorul. Ieri a avut loc o decuplare. În urma ei, reactorul a fost oprit și nu a mai funcționat. Sunt două circuite separate: circuitul din partea clasică, circuitul din partea nucleară. S-a pierdut o alimentare care ajuta aceste pompe să împingă apa în zona nucleară. Aceste pompe nu sunt alimentate doar de acolo. Ele nu au fost oprite, a fost doar un transfer de pe o sursă pe alta”, a mai spus Petre Min, coordonatorul CNCAN.

Centrala de la Zaporojie se află la circa 700 de kilometri de granița cu România. O distanță considerată de experți drept liniștitoare.

„Noi ne aflăm la o distanță care ne oferă siguranță în ceea ce privește impactul unui accident de acest gen. Consecințele radiologice pe teritoriul României nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Dacă vorbim despre un eveniment, avem dezvoltate planuri și proceduri prin sisteme de notificare. Adică aflăm imediat despre eveniment. Sisteme care vor evalua ce se întâmplă acolo, iar evaluările vor conduce la stabilirea consecințelor”, precizează Petre Min. „Noi monitorizăm situația și cetățenii ar trebui să acționeze doar dacă autoritățile îi informează”.

Centrala nucleară se află în prezent sub controlul trupelor ruse. Complexul asigură 50% din energia electrică a Ucrainei și este cea mai mare din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE