Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, după ce s-a oprit centrala de la Zaporojie. „Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un accident radioactiv a fost evitat la limită, după ce centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.

Liderul de la Kiev a avertizat că angajații centralei nucleare nu ar fi reacționat după întreruperea electricității, iar generatoarele nu ar fi pornit, „am fi fost deja forțați să facem față consecințelor unui accident radioactiv”.

"Astăzi, pentru prima dată în istorie, centrala nucleară de la Zaporojie s-a oprit. Protecția de urgență a unităților electrice a funcționat - după ce ultima linie funcțională de electricitate a centralei a fost avariată de bombardamentele rusești. Generatoarele Diesel au fost activate imediat pentru a oferi energie centralei, după ce a fost închisă. Lumea trebuie să înțeleagă ce amenințare este aceasta: dacă generatoarele Diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi angajații noștri nu ar fi reacționat după pana de curent, am fost deja forțați să facem față consecințelor unui accident radioactiv. Rusia a pus Ucraina şi pe toţi europenii într-o situaţie aflată la un pas de un dezastru radioactiv", a afirmat Volodimir Zelenski, într-un mesaj video transmis joi seara.

Zelenski a afirmat că zonele ocupate de militarii ruși în sudul Ucrainei sunt deja într-o „stare de dezastru umanitar”.

"Pe lângă tot răul pe care ocupanţii l-au adus acolo, electricitatea, alimentarea cu apă şi canalizarea au fost întrerupte. Rusia a provocat degradarea ţării noastre cum nu a mai fost văzută vreodată", a mai precizat preşedintele ucrainean.

Mai mult, Volodimir Zelenski a explicat de ce important ca militarii ruși să se retragă din zona centralei nucleare de la Zaporojie.

"Vreau să îi asigur pe toți ucrainenii: facem totul pentru a preveni un scenariu de urgență. Dar nu depinde doar de statul nostru. Elementul-cheie este că e nevoie de o presiune internațională pentru a forța ocupanții să se retragă imediat de pe teritoriul Centralei Nucleare de la Zaporojie.

AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ) şi alte organizații internaționale trebuie să acţioneze mult mai rapid decât acţionează acum. Pentru că fiecare minut în care trupele ruse stau la centrala nucleară reprezintă un risc de dezastru radioactiv global", a arătat el.

Curentul electric s-a oprit în toată centrala nucleară de la Zaporojie, iar sistemele de siguranță s-au activat. Anunțul a fost făcut de operatorul ucrainean al centralei, care precizează că este pentru prima dată când centrala este deconectată de la electricitate. Informațiile au fost preluate de presa internațională, care nu le poate confirma în mod independent. Într-un răspuns pentru Euronews, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare precizează că în România nu a fost ridicat nivelul de alertă. Curentul electric a fost întrerupt nu numai la centrală, ci și în Herson și în zone mai extinse din apropiere, aflate sub ocupație rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE