Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, despre situația de la centrala Zaporojie. ”Monitorizăm permanent toate datele”

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că autoritățile române monitorizează permanent situația de la centrala nucleară Zaporojie, în condițiile în care au avut loc în ultimele zile atacuri în zona acesteia.

La începutul ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile adoptate de autorități pentru protejarea populației.

”În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie au existat o serie întreagă de date și informații referitoare pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală.

Până în acest moment vreau să asigur și să dau garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate, precum și partenerii noștri din Ucraina.

De asemenea, pot să spun că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite să informeze în timp util. Avem luate toate măsurile pentru protejarea populației”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, marţi, un mesaj de condamnare a acţiunilor militare de lângă centrala nucleară de la Zaporojie.

"Condamnăm cu fermitate acţiunile militare ale forţelor ruse de lângă centrala nucleară de la Zaporojie. Asemenea acţiuni sunt iresponsabile şi prezintă riscuri pentru întreaga Europă", a scris ministrul de Externe, pe Twitter.

De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit despre comemorarea în august 1945, a lansării bombelor atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

"Rămânem hotărâţi să evoluăm către idealurile de pace mondială, alături de Japonia şi de toţi partenerii care gândesc asemenea nouă. Ameninţările nucleare şi acţiunile iresponsabile care au loc lângă centrale nucleare trebuie să se încheie acum!", a scris şeful diplomaţiei române.

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, din sudul Ucrainei, ceea ce a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară, potrivit agenției Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE