Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala nucleară Zaporojie este "scăpată de sub control". Avertismentul şefului AIEA: "Trebuie să prevenim un accident nuclear"

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, este "complet scăpată de sub control", a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Rafael Grossi a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a le permite experţilor să viziteze rapid centrala, în aşa fel încât să fie evitat un accident nuclear, relatează Associated Press.

Grossi a precizat că situaţia devine mai periculoasă pe zi ce trece la centrala nucleară Zaporojie, situată în sud-estul oraşului ucrainean Enerhodar care a fost ocupat de trupele ruse la începutul lunii martie.

"Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat la centrala Zaporojie. Ceea ce este în joc este foarte serios şi extrem de periculos", a spus Grossi.

Şeful AIEA a făcut referire la mai multe încălcări privind siguranţa centralei, avertizând că aceasta se află "într-un loc în care războiul este în desfăşurare", lângă teritoriul controlat de Rusia.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a menţionat că integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, amintind că încă de la începutul războiului din Ucraina au avut loc bombardamente în momentul în care unitatea nucleară a fost ocupată. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de comiterea de atacuri în apropierea centralei de la Zaporojie.

În acest moment, există "o situaţie paradoxală" în care centrala este controlată de Rusia, însă angajaţii ucraineni desfăşoară în continuare operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe, a subliniat Grossi.

Reprezentanţii AIEA au precizat că au unele contacte cu personalul centralei, însă acestea sunt ”defectuoase” şi ”inconsecvente”.

Mai mult, Grossi a explicat că lanţul de aprovizionare cu echipamente şi piese de schimb a fost întrerupt, motiv pentru care "nu suntem siguri că uzina primeşte tot ceea ce are nevoie".

Experţii AIEA trebuie să efectueze inspecții pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat ”şi există o mulţime de material nuclear care trebuie inspectat”, a mai spus directorul Agenţiei.

Capturarea centralei Zaporojie de către forţele ruse a intensificat temerile potrivit cărora cele 15 reactoare nucleare ar putea fi distruse, ceea ce ar declanşa încă o urgenţă precum explozia de la Cernobîl din 1986, considerat cel mai grav accident nuclear din lume, produs la aproape 110 kilometri nord de Kiev.

Experţii AIEA trebuie să intervină la centrala Zaporojie pentru a efectua reparaţii şi inspecţii, în aşa fel încât "să prevină producerea unui accident nuclear", a concluzionat Grossi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE