Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția Internațională pentru Energie Atomică ar putea trimite experți pentru a verifica centrala nucleară de la Zaporojie

Rafael Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, și-a exprimat îngrijorarea privind situația centralei nucleare de la Zaporojie. Unul dintre reactoarele acesteia a fost grav afectat de bombardamentele armatei ruse, la începutul lunii martie. Agenția intenționează să trimită o misiune de experți pentru a verifica situația la fața locului.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică intenționaeză să trimită o echipă de experți la centrala nucleară din Zaporojie. Aceasta este ocupată de forțele Rusiei. Funcționarea centralei este asigurată de personal din Ucraina, însă datele despre materialele nucleare de acolo nu sunt transmise la Viena, către Agenție.

Rafael Grossi, Director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: „Oficialii ucraineni ne-au informat că au pierdut controlul asupra materialului nuclear. Autoritățile ucrainene au declarat, chiar săptămâna trecută, că lanțul lor de aprovizionare a fost întrerupt. Nu au loc activități de protecție.”

Rafael Grossi spune că o echipă de experți trebuie să efectueze controale de siguranță la centrala nucleară. El a mai declarat că a cerut Moscovei să permită accesul autorităților internaționale la reactorul care a fost avariat, la începutul lunii martie.

Temerile cu privire la o atitudine ostilă față de siguranța nucleară a trupelor de ocupație ruse au fost întărite în urma distrugerilor de la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Aceasta este neoperațională, dar a fost ocupată de trupele ruse timp de cinci săptămâni. Conform informațiilor oferite de Ucraina, trupele lui Putin au deteriorat centrala, programele de supraveghere și elementele de logistică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE