Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile de informaţii ucrainene: Putin vrea „restaurarea imperiului rus”. Războiul ar putea să nu se încheie anul acesta

Publicat de: Euronews

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina.

„Putin nu renunţă la planurile sale, acest război se va prelungi”, a declarat vineri, în faţa presei, Vadim Skibiţki, responsabil al serviciului ucrainean de informaţii militare, relevă EFE, preluată de Agerpres.

Responsabilul ucrainean a susţinut că Putin nu a vrut să-i asculte pe cei care au încercat să-l descurajeze să pornească războiul şi acum nu-i ascultă nici pe cei care doresc oprirea acestui război.

„El nu are încredere în nimeni, nu ascultă pe nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus. Planul său este să guverneze Rusia până la moartea lui, a exclus un scenariu despre un succesor”, a adăugat Vadim Skibiţki.

Ce planuri are Rusia pe termen scurt

Potrivit acestuia, planul militar al Rusiei pe termen scurt este să încercuiască armata ucraineană în Donbas şi să ajungă la frontierele administrative ale acestei regiuni ucrainene ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Şi unii comentatori occidentali avertizaseră anterior că Rusia se pregăteşte pentru un război prelungit, aceştia vorbind chiar despre un posibil „război de uzură”.

Trupele ruse îşi intensifică bombardamentele asupra zonelor din Donbas rămase sub controlul trupelor Kievului, în timp ce oficiali ucraineni din această regiune recunosc că defensiva ucraineană este copleşită atât din punct de vedere numeric cât şi în ceea ce privește armamentul, notează CNN.

Lupte grele au loc în provincia Lugansk, în special pentru controlul oraşului Severodoneţk. Trupele ruse atacă din mai multe direcţii în Donbas şi câştigă treptat teren, încercând în acelaşi timp să taie liniile de comunicaţii ale armatei ucrainene.

Kievul cere sprijin militar

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice.

Invocând acest lucru, Kievul insistă să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune mult inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Totuşi, potrivit mai multor responsabili de la Washington citaţi de CNN, administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE