Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova acuză Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat vineri Occidentul că duce un „război total” împotriva Rusiei, însă s-a declarat convins că acesta nu va dura „multă vreme”.

„Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruseşti”, a spus Lavrov la o reuniune a conducătorilor regiunilor Rusiei. „Putem spune cu certitudine că ne vom afla în această situaţie multă vreme”, a adăugat el.

„Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a limita Rusia, folosind un instrumentar foarte larg: începând cu sancţiunile economice unilaterale până la propaganda profund mincinoasă în spaţiul media mondial”, a afirmat Serghei Lavrov.

Sancțiunile aplicate Rusiei de către puterile occidentale vin ca urmare a ofensivei sale militare majore împotriva Ucrainei, ofensivă declanșată pe data de 24 februarie, pe motiv că Ucraina este condusă de neonazişti care se fac vinovaţi de un presupus genocid al populaţiei rusofone, amintește AFP, citată de Agerpres. Totodată, Moscova susţine că Occidentul luptă împotriva Rusiei prin intermediari .

Ofertă respinsă

Declarația șefului diplomației ruse vine la scurt timp după ce Kremlinul a anunțat că, dacă Vestul va elimina sancțiunile internaționale impuse Rusiei, Moscova este dispusă să ajute la „depăşirea crizei alimentare” provocate de blocarea cerealelor ucrainene şi ruseşti din cauza conflictului în curs.

Propunerea ar fi venit din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și i-ar fi fost prezentată premierului italian, Mario Draghi, în cursul unei convorbiri telefonice.

Însă Statele Unite au respins oferta președintelui rus. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a replicat că produsele nu pot fi livrate din cauza blocadei navale ruse, nu a sancţiunilor.

„Nu încape discuţie. Asta face Rusia”, a spus ea, cerând Moscovei să înceteze „imediat” războiul împotriva Ucrainei, care afectează securitatea alimentară internaţională.

„Este vorba despre Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor”, a insistat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de grâu, cu un rol vital în livrările de alimente pe plan mondial, reaminteşte dpa.

În ultimele săptămâni, comunitatea internaţională a făcut apel la Rusia să permită exporturile de grâu din Ucraina. Kievul a informat că marina militară rusă blochează în prezent porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a acuzat Moscova de şantaj, cerând miercuri Occidentului să nu renunţe la sancţiuni până când Rusia nu pune capăt războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE