Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Festivalul de film de la Veneţia. Volodimir Zelenski a vorbit în deschiderea evenimentului

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a deschis miercuri seară cu Catherine Deneuve ca invitată de onoare şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în calitate de invitat surpriză, informează AFP, potrivit Agerpres.

În Palatul Cinema de pe Lido di Venezia, starul francez în vârstă de 78 de ani a primit un Leu de Aur onorific pentru întreaga sa carieră. Vădit emoţionată, Catherine Deneuve, care a câştigat la Veneţia premiul pentru cea mai buna actriţă în 1998, a mulţumit publicului după un omagiu înfocat citit de cineastul francez Arnaud Desplechin. Anterior, întrebată de AFP cu privire la semnificaţia acestei recompense, actriţa franceză care continuă să facă filme, a mărturisit: „Nu ne uităm înapoi. Nu este un refuz, doar că nu avem timp”.

Discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a făcut, apoi, intrarea în scenă printr-un mesaj video în care a cerut lumii filmului „ nu uite un război care nu durează 120 de minute, ci durează de 189 de zile”. La finalul discursului său, pe un fond negru, a rulat lista cu prenumelor tuturor copiilor şi adolescenților (până în 18 ani) ucişi în conflict, împreună cu data şi locul naşterii lor.

A urmat proiecţia oficială a filmului de deschidere, ”White Noise” al new-yorkezului Noah Baumbach, o adaptare după un romanul al scriitorului Don DeLillo.

În total, 23 de lungmetraje sunt în competiţie pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 10 septembrie.

La douăzeci de ani după ce a câştigat în Italia premiul de interpretare, actriţa Julianne Moore a fost aleasă la ediţia de anul acesta pentru a prezida juriul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE