ARTĂ
1 min
Cea mai mare pictură „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, în plin proces de restaurare la Iași
Cea mai mare pictură din seria „Car cu boi” se află în plin proces de restaurare la Palatului Culturii din Iași. Specialiștii încearcă să readucă la viață lucrarea lui Nicolae Grigorescu până în luna mai. La final pictura va fi expusă la Muzeul de Artă din Palatul Culturii.
1 min
1 min
RETROSPECTIVĂ. Miliarde de dolari pentru artă, în 2024. „Banana lipită pe perete cu bandă adezivă”, vândută pentru 6 milioane de dolari
S-a discutat mult despre lucrarea de artă a lui Maurizio Cattelan, artistul care a lipit pe un perete, cu adeziv, o banană. Lucrarea a fost vândută în anul 2024 pentru suma de șase milioane de dolari.
1 min
1 min
A murit Jocelyn Wildenstein. „Catwoman” era cunoscută pentru operaţiile sale estetice extreme
Jocelyn Wildenstein, mondena de origine elveţiană renumită pentru operațiile estetice extreme care au făcut-o să semene cu o felină și care i-au adus porecle în presa americană precum „Catwoman”, a murit la vârsta de 84 de ani.
1 min
1 min
Banana lipită cu bandă adezivă, în valoare de 6 milioane de dolari, a fost mâncată. Care a fost reacția colecționarului
Este oare aceasta cea mai scumpă înghiţitură din istorie? Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană lipită cu bandă adezivă pe un perete, şi-a respectat vineri promisiunea şi a mâncat acel fruct.
1 min
1 min
Scrisul de mână, pe cale de dispariție în era digitalizării. Specialiștii îl recomandă pentru dezvoltarea cognitivă și creativă
Bilețelele sau scrisorile de odinioară s-au transformat în mesaje trimise în câteva secunde. Trăim în vremurile în care scrisul de mână e din ce în ce mai absent în viețile noastre. Digitalul oferă mai multă rapiditate în transmiterea unor mesaje.
1 min
1 min
Cum arată prima expoziție de tablouri a lui Johnny Depp. Starul de la Hollywood este pasionat și de pictură
Johnny Depp nu este doar un actor desăvârșit. E și pictor foarte apreciat. După ani de zile în care și-a ținut ascunse cele mai multe dintre tablouri, a decis să organizeze prima sa expoziție. Fanii starului îi pot admira lucrările în New York.
1 min
1 min
DWMT la Conac, singurul festival de arte și muzică din sudul României, a reunit cei mai nonconformiști artisti
DWMT la Conac, singurul festival de arte și muzică din sudul României, aflat la a doua ediție, a transformat pe 7 și 8 septembrie Conacul Udriște Năsturel din Herăști într-un loc al sinergiei între trecut și prezent, artă contemporană, natură și muzică.
1 min
1 min
Din atelier în muzeu: povestea sculptorului român care transformă fiare vechi în artă
Se pot spune multe lucruri mai puțin plăcute despre români, unele poate chiar adevărate, dar un lucru nu li se poate reproșa, și acela că românii nu ar fi inventivi. Imaginația lor impresionează de fiecare dată când e lăsată liberă.
1 min
1 min
Cea mai lungă bandă desenată din România, realizată la Bookfest 2024
Copiii și tinerii pasionați de lectură și de desen au parte de o provocare la Salonul internațional de Carte Bookfest, cu ocazia zilei de 1 iunie: să facă cea mai lungă bandă desenată din țară, inspirată din literatura română.
1 min
1 min
Romanian Design Week 2024. Tema ediției: ”Unlock the City” sau cum pot modela artiștii orașele viitorului
Timp de 10 zile, la București, creativitatea și inovația în domeniul artelor și designului adună artiști din întreaga lume, la Romanian Design Week. O echipă Euronews a fost acolo. Iată câteva dintre poveștile pe care le-a descoperit.
1 min
1 min
Artă din manichiură. Cum reușesc doi artiști din România să creeze unghii false cu design-uri unicate: „Fiecare dintre clienții noștri are o imaginație minunată”
Culori, modele și texturi diferite, toate îmbinate pe aceeași pânză. Istoria unghiilor colorate nu este una simplă, ci a reprezentat un simbol în mai multe culturi. Astăzi, îngrijirea manichiurii a evoluat în adevărate piese de artă.
1 min
1 min
Picturi uimitoare, descoperite în Pompei. Arheologii au găsit portretele lui Paris și al Elenei, din legenda războiului troian
Mai multe picturi murale ce prezintă scene din legenda Războiului Troian au fost descoperite în situl arheologic din Pompei, aflat în apropiere de Napoli. Vechiul oraș roman a fost îngropat după o erupție a vulcanului Vezuviu în anul 79.
1 min
1 min
Top 12 expoziții de artă fascinante din Europa pe care trebuie să le vizitezi în vacanța de primăvară
Europa este o adevărată comoară atunci când vorbim despre expoziții de artă de top. Primăvara aceasta, multe muzee și galerii din Europa găzduiesc expoziții impresionante pe care le puteți vizita în timpul vacanțelor.
1 min
1 min
Hidra, sculptura care a stârnit revoltă în rândul trecătorilor din Iași. Ce reprezintă, de fapt, lucrarea de artă
Uneori, arta chiar îi deranjează pe unii oameni. Revolta în fața unui tablou sau a unei sculpturi s-a manifestat puternic de-a lungul istoriei. Zilele acestea s-a întâmplat și la Iași
1 min
1 min
Două activiste ecologiste au aruncat cu supă într-un tablou de Claude Monet. Opera de artă era protejată cu un geam de sticlă
Activiştii francezi pentru climă au stropit din nou cu supă o operă de artă majoră - de data aceasta un tablou de Claude Monet - la doar circa două săptămâni după ce celebrul tablou "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci a fost vizat de un act de vandalism similar.
1 min
1 min
Sub cerul înstelat al lui Van Gogh. La Budapesta se deschide expoziția de artă imersivă dedicată pictorului
Cum ar fi să pășești sub cerul înstelat pictat chiar de marele artist olandez Vincent van Gogh? Iubitorii de artă din Budapesta vor avea această ocazie, în cadrul unei expoziții de artă imersivă, dedicată unuia dintre cei mai talentați pictori.
1 min
1 min
Acuzații la Muzeul Naţional de Artă: Tablourile expuse ar putea fi falsuri și ar putea să provină de la familia lui Adrian Năstase. Reacția Ministerului Culturii
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că va analiza documentele de provenienţă a exponatelor Muzeului Naţional de Artă, pentru a verifica veridicitatea acestora.
1 min
1 min
Artiștii de la atelierele Malmaison, în pericol de a pierde spațiile dedicate artei. 46 de artiști vizuali au semnat o scrisoare deschisă
”Vrem să ne continuăm activitatea culturală!” Sunt cuvintele unui grup de 46 de artiști care au semnat o scrisoare adresată instituțiilor statului.
1 min
1 min
Raport | Schimbări în piața de lux. Tinerii colecționari investesc în sneakersi, poșete de lux și dinozauri
Un nou raport arată că anul 2023 a avut performanțe neașteptate în segmentul de lux la nivel internațional. Un metru pătrat a fost vândut și cu aproximativ 40.000 de Euro în Dubai.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Bianca Boeroiu, românca ce a primit premiul Emmy pentru machiajul realizat în ”Wednesday”: ”A fost minunat, o experiență inedită”
Românca Bianca Boeroiu a primit, la Los Angeles, premiul Creative Arts Emmy pentru machiajul realizat pentrul serialul „Wednesday”, regizat de celebrul Tim Burton.
1 min
1 min
Povestea omului cu măști din Maramureș: ”Mie moșii ăștia dacă mi i-ai luat, ar fi ca și cum i-ai da unui copil o jucărie frumoasă și apoi i-ai lua-o“
În comuna Săcel de pe Valea Izei, casa unui meșter popular a devenit un loc unde poți găsi poveștile lumii rurale. Vasile Șușca este unul dintre cei mai cunoscuți creatori de măști care sunt folosite la tradițiile din timpul iernii. Inițial a fost croitor, apoi a devenit artizan.
1 min
1 min
Un meșter din România a fost declarat tezaur viu. Măștile lui Vasile Șușca sunt expuse din Anglia până în Japonia
Nu este om care să nu fi ajuns în Maramureș și să nu fi auzit de atelierul de măști creat de Vasile Șușca. El a fost numit anul trecut Tezaur uman viu, iar datorită măștilor tradiționale de iarnă pe care le creează zeci de curioși îi trec pragul.
1 min