Între 28 mai și 1 iunie 2025 se va desfășura a treia ediție a MoBU – Târgul Internațional de Artă Contemporană, la Pavilionul Central Romexpo, Bd. Mărăști nr. 65-67, sector 1, București.
Cel mai mare târg internațional de artă contemporană din Europa
Ajuns la cea de-a treia ediție, MoBU, cel mai mare târg internațional de artă contemporană din Europa Centrală și de Est, va prezenta anul acesta, în cele 54 de standuri expoziționale, peste 200 de artiști din 9 țări: Bulgaria, Cuba, Germania, Grecia, Republica Moldova, Serbia, România, Ucraina și Ungaria. Târgul va găzdui o selecție diversificată de galerii de artă și proiecte artistice independente, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale și internaționale.
De asemenea, facultăți și universități de artă din România vor fi prezente cu proiecte speciale, printre care se numără: UNArte București, Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și Universitatea de Artă și Design din Cluj – Napoca.
“Una dintre mizele esențiale ale ediției din acest an constă în consolidarea unei platforme participative, în care arta contemporană se întâlnește cu educația, cercetarea și face posibil dialogul interdisciplinar.” afirmă Demetra Arapu, directoarea MoBU.
Astfel, în toate cele 5 zile de desfășurare a târgului vor fi organizate și prezentate o serie de conferințe, mese rotunde, workshop-uri și perfomance-uri, în cadrul cărora specialiști, artiști, curatori și colecționari vor explora, prezenta și discuta maniera în care arta, eticile, societatea, tehnologia și arta contemporană se intersectează, se condiționează și se influențează reciproc. Programul actualizat este disponibil online, pe mobu.art.
Evenimentul este parte e misiunii ROUNIT de a reconecta diaspora cu spațiul cultural autohton
Anul acesta, Asociația ROUNIT în parteneriat cu MoBU 2025, organizează prima ediție a Forumului Artiștilor Români de Pretutindeni, un eveniment dedicat promovării artiștilor români din diaspora. Forumul oferă o platformă unică de exprimare pentru artiștii români care activează peste hotare, facilitând schimbul de idei, colaborări și recunoaștere internațională.
Evenimentul este parte e misiunii ROUNIT de a reconecta diaspora cu spațiul cultural autohton, prin inițiative de înaltă calitate artistică și socială. Participarea la forum marchează un moment de recunoaștere a contribuției artiștilor români din diaspora la patrimoniul cultural global, culminând cu sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni, pe 1 iunie 2025.
Lucrări de artă contemporană în toate formele și expresiile sale
La MoBU 2025, publicul va avea ocazia să descopere și să achiziționeze lucrări de artă contemporană în toate formele și expresiile sale — de la pictură, desen și tehnici mixte, la sculptură, ceramică, design, video, instalații și performance. Prețurile variază de la câteva sute de euro până la câteva zeci de mii, reflectând atât diversitatea estetică, cât și valoarea artistică a operelor prezentate.
Organizat în imediata apropiere a târgului de carte Bookfest, MoBU 2025 oferă vizitatorilor o experiență culturală completă: artă vizuală și literatură într-un singur parcurs expozițional, deschis tuturor, cu acces gratuit.
Expozanți - galerii de artă și proiecte artistice independente
1-Q Sapro, Adriana Badea și Ileana & Cătălin Oancea, ALIAJ, Alexa Teletin & Alex Manea, Anca Szönyi Thomas, Annie Klaus Gallery, Andrei Costache, Artforum Gallery (Grecia), Ars Mater Gallery, Bogdan Mihai Radu, Carmen Aurariu, Casa Pânzelor de Pictură, Celula de Artă, Claudia Prelipcean, Contemporary Cuba (Cuba), Contai Art Gallery, CREART, Ciprian Ariciu, Daniela Nemțanu, Dorin Cretu, Emilia Marinescu, Enmasse Gallery, Eugen Raportoru, Fantom Gallery (Germania), Florentina Voichi, Fundația Aleg Ro, Fundația Calderon, Fundația Francisc Chiuariu, Galeria Romană, Galeria 88, Galeriile de artă A.Rădulescu, Gallery RIMA (Serbia), Gheorghe Lisița, HNK Gallery, Ioana Cristodorescu, Iulia Deme, Iulian Mîță, Konstantyn Ungureanu Box, Kog7 & CultureHub, Kulterra Gallery, LINK Gallery (Bulgaria), Maria Jardă, Mihai Mohaci, Mihail Botnari, Mihail Lazari, Mircea Roman, Miruna Cojanu, Murivale, Nemțoi Gallery, Paul Ștefan Barbu, Rotenberg-Uzunov Gallery, Scemtovici & Benowitz Gallery, Sineva Artă Importantă, Tehov (Ucraina), The Art Sommelier (Ungaria), Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara Facultatea de Arte și Design, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, Valentin Soare, Vali Irina Ciobanu, Vasile Ștefănoiu, Victor Andrei-Ionescu, Vitalie Butescu.
Programul de vizitare MoBU:
miercuri, 28 mai, 15:00 – 20:00;
joi, 29 mai, 12:00 – 20:00;
vineri, 30 mai, 12:00 – 20:00;
sâmbătă, 31 mai, 10:00 – 20:00;
duminică, 1 iunie, 10:00 – 18:00.
Accesul vizitatorilor este gratuit.