Expoziție foto pentru nevăzători, la Iași. Imaginile se pot simți, iar poveștile lor pot fi auzite sau citite în Braille

85 de mii de români sunt nevăzători sau au afecțiuni grave de vedere. Într-o lume a imaginilor, o operă de artă poate fi greu de înțeles. La Iași, a fost deschisă o expoziție unde fotografiile sunt transpuse în forme și cuvinte. Imaginile în relief pot fi simțite, dar și citite cu ajutorul alfabetului Braille.

Silviu este profesor la Liceul Special "Moldova" din Târgu Frumos, județul Iași. Pentru el fotografia era ceva greu de imaginat.

Silviu Roșu, bărbat cu deficiențe de vedere: „Recunosc că mi s-a întâmplat de mult ori să merg la anumite muzee și să am nevoie de cineva care să-mi descrie pictura respectivă. Atât descrierea, cât și fotografiile pictate în relief ne face să avem o imagine cât mai completă.”

În holul Palatului Culturii din Iași au fost expuse 12 fotografii realizate de fotografi și ambasadori cunoscuți la nivel internațional. Printre aceștia se numără și fotograful român Rareș Beșliu, iar fotografia lui este cu ursul polar Fram.

Rareș Beșliu, fotograf de wildlife: „Nu mi-a venit să cred când am aflat că fotografia, pentru care ai nevoie să o vezi, poate fi accesibilă persoanelor cu deficiență de vedere. Fram este ridicat la cer cu un elicopter și mutat 80 de kilometri în nordul Canadei pe domeniu de vânătoare. Acolo unde vânătorii știu că-l pot vâna. Semnul că poate fi vânat este acea pată verde de pe spatele lui.”

„Nu se întâmplă în fiecare zi ca o imagine să fie redată și accesibilă persoanelor cu deficiență de vedere”

Lucrările sunt o combinație între tehnologie, care aduce la viață fotografia prin tipărire în relief, alfabetul Braille, dar și fișiere audio, care expun povestea din spatele fotografilor.

Bărbat cu deficiențe de vedere: „O expoziție foarte interesantă pentru noi, nevăzătorii, pentru că astfel putem să simțim și noi efectiv cum e făcută fotografia și, pipăind cu degetele, simțim relieful, deci e mult mai tactil pentru noi.”

Oana Mocanu, președinta Asociației Nevăzătorilor Iași: Nu se întâmplă în fiecare zi ca o imagine să fie redată și accesibilă persoanelor cu deficiență de vedere și îndeosebi nevăzătorilor. Tocmai de aceea și interesul foarte mare pentru această expoziție deoarece, în mod obișnuit, o fotografie pentru o persoană nevăzătoare poate fi lipsită de sens.”

Experiența este una unică și pentru cei care nu au vederea afectată complet, dar și pentru cei care nu au probleme. Sunt puși la dispoziție ochelari speciali care simulează diferite afecțiuni ale ochilor.

Vizitatoare a expoziției: „Sunt ochelari de retinopatie diabetică. Asta înseamnă că vezi cu pete negre. E ușor tulburător, ca să spun așa, pentru că îți dai seama cât de importantă e vederea și cât de norocoși suntem că nu avem probleme de genul ăsta.”

Programul pentru expoziția foto pentru nevăzători, de la Iași

Expoziția "World Unseen" este o colaborare între o companie care produce și comercializează produse optice, printre care aparate foto și video și Muzeul "Grigore Antipa" din București. În Capitală a fost vizitată de 100 de mii de oameni, iar acum a ajuns la Iași.

Iulia Becheanu, manager de comunicare companie produse optice: „World Unseen promovează incluziunea și accesibilitatea în artă și redefinește modul în care experimentăm artele vizuale.”

dr. Luis Popa, directorul Muzeului Antipa, București: „Eu sper ca expoziția să facă două lucruri. Să aducă în atenția celor cu deficiență de vedere arta fotografică. Pe de altă parte să aducă în atenția publicului tipic problematica persoanelor cu deficiențe de vedere.”

Andrei Apreotesei, managerul interimar al Palatului Culturii Iași: „Inițial am crezut că e doar pentru persoane cu deficiențe de vedere sau nevăzători, dar după aia m-am convins că e pentru toată lumea. E și pentru noi, cei tipici.”

Expoziția poate fi vizitată gratuit până pe 29 iulie 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE