Se apropie sezonul estival, iar mulți dintre noi sunt deja cu gândul la zile însorite petrecute în tihnă în sunetul valurilor și savoarea cocktailurilor răcoritoare. Primul val de turiști își face deja bagajele pentru tradiționalul 1 mai la mare. Cât de pregătite sunt stațiunile aflăm într-o serie de reportaje care ne prezintă radiografia litoralului românesc de la nord la sud, pentru zecile de mii de turiști așteptați la distracția din ultima lună de primăvară.
Jurnalista Euronews Diana Sobaru a străbătut salba stațiunilor din sudul litoralului, într-o călătorie de primăvară târzie, cu miros de mare și gust de speranță. O poveste despre transformare, promisiuni, contraste și începutul încă nescris al unei noi veri.
Adormite în ultimele decenii, stațiunile din sudul litoralului încearcă un nou început. Marea cu un turcoaz de poveste și sclipiri de diamant în soarele blând al primăverii își așterne valurile leneșe peste nisipul proaspăt, în locuri în care până nu demult, țărmul era doar un vis.
Diana Sobaru, jurnalist Euronews: „E spectaculos peisajul aici în zona Olimp Neptun. Nu era plajă în acest loc. A câștigat această stațiune zeci de hectare de nisip, iar asta cu siguranță va da locului un farmec aparte, mai ales pentru turiștii care vor veni acum și vor vedea că au loc suficient unde să facă plajă.”
În ceața matinală, șantierele par să fi cucerit coasta.
Diana Sobaru, Jurnalist Euronews: „Să știți că doar la mare găsiți un astfel de peisaj cu hoteluri învăluite în ceață, este foarte imprevizibilă vremea, dar spectaculos peisajul. Se lucrează încă pe malul mării aici la Olimp va apărea un turn, un hotel uriaș. 17 etaje am numărat până acum, investiții de sute de milioane de euro în Neptun, Olimp, Jupiter. Pare că în sfârșit, aceste stațiuni prind viață.”
Lucica Agachi, localnică: „Sunt investiții față de cum era înainte când erau multe în paragină, acum sunt.”
Artemisia Balinschi, turistă: „Cei care vin în vacanță au unde să aleagă un hotel mai bun sau foarte bun cu condiții și cazare mai bună.”
Pe aleile încă pustii, unde timpul s-a oprit parcă între generații de vacanțe, hoteluri luxoase cu reflexii elegante apărute în locul vechilor clădiri comuniste așteaptă să-și găsească rostul într-o nouă poveste de vară.
Costin Domocoș, director operațional hotel Neptun: „Încercăm să aducem all inclusive-ul la noi pe litoral nivelul celui din Turcia, dar trebuie să le facem pas cu pas. Fiecare an e mai bun decât cel care a trecut și vrem să se întoarcă turiștii români înapoi la noi pe litoral și mai ales în stațiunile care au fost odată de elită.”
Gata să scrie noi capitole estivale, camerele se pregătesc de primii oaspeți. Se curăță și piscinele, se amenajează grădinile și se reinventează experiențe pentru vacanțe reușite.
Liviu Ancu, manager hotel: „Camerele sunt toate renovate, s-a schimbat totul, mobilier, paturi saltele, televizoare, aer condiționat. Am încercat să aducem tot ce e mai bun pentru oaspeții noștri.”
Mădălina Tata, director hotel Olimp: „În toate locațiile am implementat all inclusive cu program pentru copii, cu piscine, program la piscine, muzică live seara.”
De la Olimp și până la Mangalia, 24 de hoteluri și peste 60 de pensiuni și case de vacanță vor fi deschise de 1 Mai, cu prețuri cuprinse între 200 de lei pe noapte la un hotel 3 stele de exemplu fără mic dejun și 500 de lei în regim all inclusive.
Hotelierii visează deja ca zeci de mii de turiști să-și lase urmele în nisipul proaspăt adus din mare pe plajele nou create. Nu veți găsi însă șezlonguri pentru că suprafețele abia au fost scoase la licitație.
Anca Nedea, hotelier Cap Aurora: „Aici la Cap Aurora chiar nu exista plajă. Nu era deloc. Nisipul cum e? Nisipul este bun. Eu deschideam de exemplu propritatea în Cap Aurora de la 1 iunie, acum avem primul grup începând de mâine. Mă bucur mult pentru că am tras să renovăm șantierul am renovat 108 băi. Din nou am investit în proprietate.”
În contradicție cu efervescența hotelierilor, promenada e încă adormită, așa că posibilități de distracție în afara hotelului lipsesc cu desăvârșire. Hotelierii se plâng și de lipsa investițiilor în infrastructură.
Aurelian Marin, reprezentant agenție de turism: „Mai este mult de făcut pe infrastructură. Sunt cel puțin două stațiuni în care lucrurile nu s-au mișcat deloc. Evident că sunt reclamații din partea turiștior pe partea asta pentru că trebuie să și iasă din hotel. Cred că trebuie reglementat și comerțul de întâmpinare. Ele ar trebui să se deschidă odată cu hotelurile pentru ca turiștii să găsească și facilități în afara hotelului.”
Lista rezervărilor este însă deschisă în hotelurile din sud și pentru cei care reușesc să ajungă abia în weekend, fie chiar și pentru o noapte.