Ucraina și SUA au negociat câteva luni acordul privind exploatarea mineralelor rare din pământurile ucrainene.
Reacția lui Volodimir Zelenski
„Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul negocierilor. Acum este un acord cu adevărat echitabil, care creează oportunitatea unor investiții destul de semnificative în Ucraina", a spus președintele Ucrainei.
Ucraina și SUA au semnat acordul privind exploatarea mineralelor
Ucraina și SUA au semnat, la Washington, un acord privind exploatarea în comun a resurselor energetice și minerale rare, după câteva luni de negocieri tensionate. Cele două țări au convenit să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție, care să stimuleze redresarea economică a Ucrainei în urma războiului cu Rusia. De precizat că documentul este un proiect de acord, până când el va fi ratificat de guvernul de la Kiev.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că acest acord demonstrează angajamentul ambelor părți pentru o pace durabilă și prosperitate în Ucraina. Pentru Kiev, acordul este considerat esențial pentru accesarea ajutorului militar american.
Ucraina deține rezerve vaste de minerale esențiale, precum grafitul, titanul sau litiul, care sunt foarte căutate datorită utilizării lor în domeniul energiei regenerabile, al aplicațiilor militare și al infrastructurii industriale.
Acordul vine pe fondul unui război comercial între SUA și China, iar chinezii dețin 90% din stocurile actuale de „pământuri rare” din întreaga lume.
Potrivit declarației făcute de Trezoreria SUA, Fondul de investiții pentru reconstrucția Ucrainei, recent creat, recunoaște „sprijinul financiar și material semnificativ” pe care SUA l-a acordat Ucrainei de la invazia Rusiei în februarie 2022.
Secretarul Trezoreriei SUA a afirmat într-o declarație video că acordul va contribui la „deblocarea activelor de creștere ale Ucrainei”.
Limbajul anunțului arată mult mai multă solidaritate cu Ucraina decât este obișnuit pentru administrația Trump, potrivit BBC.
Acesta se referă la „invazia la scară largă a Rusiei” și adaugă că „niciunui stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”.
Viceprim-ministrul ucrainean Iulia Sviridenko - care a zburat miercuri la Washington pentru a încheia acordul - a declarat într-o postare pe X că noul fond va „atrage investiții globale în țara noastră”.
Enumerând prevederile acordului, ea a spus că acesta va implica proiecte în domeniul mineralelor, petrolului și gazelor, deși resursele vor rămâne în proprietatea Ucrainei.
Parteneriatul va fi unul egal, în proporție de 50:50 %, a precizat Iulia Sviridenko, și trebuie să fie ratificat acum de legislatura de la Kiev.
În cadrul acordului, SUA vor contribui cu noi ajutoare pentru Kiev, a adăugat ea, inclusiv sisteme de apărare aeriană. Președintele Donald Trump a insistat, în mod repetat, asupra acestui acord, ca o condiție prealabilă pentru oferirea oricăror garanții de securitate viitoare Kievului. Un amănunt esențial este că acest proiect de acord indică faptul că Ucraina va oferi Washingtonului acces la o parte din resursele sale naturale în schimbul viitoarei asistențe americane pentru securitate.
Totodată, Iulia Sviridenko a precizat că acordul nu se referă numai la mineralele rare, ci și la „proiecte de extracție a petrolului și gazelor”, iar Ucraina „păstrează proprietatea și controlul deplin asupra acestor resurse (...) iar statul ucrainean va fi cel care va determina unde și ce să extragă".
„Este, într-adevăr, un acord internațional frumos, echitabil între guvernele american și ucrainean, privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal, la televiziunea națională, înainte de anunțarea semnării textului.
O remarcă importantă este că acest moment al semnării reprezintă mult mai puțin decât ceea ce a dorit Trump, și anume ca americanii să primească înapoi tot ajutorul militar american acordat de la începutul războiului. Iar documentul modificat nu recunoaște ca o datorie față de Statele Unite zecile de miliarde de dolari de ajutor militar și financiar american.
Astfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reușit să obțină unele concesii din partea Washingtonului. Acordul a tot fost amânat după ce autoritățile americane au declarat că Kievul încerca să facă modificări de ultim moment.
Însă documentul nu stipulează garanțiile de securitate pe care le cere Ucraina. În schimb, aceste garanții ar urma să fie asigurate de către țările europene, iar acest proces este în curs de negociere.
O sursă a declarat că punctele de divergență au inclus guvernanța fondului, probleme legate de transparență și măsuri pentru a se asigura că toate fondurile vor fi complet trasabile.
Documentele tehnice au fost semnate deja de săptămâna trecută de către reprezentanții ambelor țări.
Întâmplător sau nu, acest progres vine la câteva zile după ce Trump și Zelenski au avut o întâlnire față în față la funeraliile Papei Francisc.
O neclaritate rămâne cantitatea de resurse miniere ucrainene, în mare parte neexploatate în prezent, greu de extras sau aflate de facto sub controlul Rusiei, deoarece se găsesc în teritoriile ocupate de forțele ruse sau amenințate de ofensiva acestora.
În acest timp, discuțiile dintre Moscova și Washington privind o posibilă încetare a focului în Ucraina continuă.
Statele Unite sunt cel mai mare „donator militar” al Ucrainei, de la invazia pe care Rusia a început-o în 2022, cu un ajutor de peste 64 de miliarde de euro (72 de miliarde de dolari), potrivit Institutului Kiel din Germania.
Secretarul Trezoreriei SUA, despre acordul privind mineralele cu Ucraina: Nicio schimbare din partea noastră
Statele Unite au transmis că sunt pregătite să semneze miercuri un acord privind mineralele cu Ucraina dacă și oficialii de la Kiev sunt pregătiți, a anunțat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, după o reuniune a administrației Donald Trump.
„Suntem pregătiți să semnăm. (...) (Ucrainenii, n.r) au decis (marți) seara câteva schimbări de ultim moment. Suntem siguri că vor reconsidera problema și suntem pregătiți să semnăm în această după-amiază dacă este cazul”, a afirmat Scott Bessen, potrivit AFP.
Întrebat ce schimbări au fost făcute, oficialul american a afirmat că „nimic nu a fost eliminat”.
„Este același acord pe care l-am încheiat în acest weekend. Nicio schimbare din partea noastră', a spus secretarul Trezoreriei SUA.
Ucraina se așteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele. ÎN baza acestei înțelegi, americanii își vor asigura accesul la mineralele strategice ucrainene, a afirmat un oficial de rang înalt al președinției de la Kiev, conform Agerpres.
Ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington și „ar trebui să semneze acordul diseară”, a precizat sursa citată de AFP.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a afirmat mulțumirea în legătură cu „un acord internațional frumos, echitabil între guvernele american și ucrainean, privind investițiile comune în dezvoltarea și reconstrucția Ucrainei”:
El a menționat că semnarea este prevăzută „în cursul următoarelor 24 de ore”:
Acordul, a cărui versiune finală negociată nu a fost încă aprobată oficial de guvernul de la Kiev, este 'rezultatul unei munci asidue și aprofundate', a mai spus Șmîhal.
Proiectul final „nu a fost încă aprobat” de Guvernul ucrainean. Acordul prevede un fond comun „50/50” între Kiev și Washington, au menționat sursele citate de The Guardian.
Reuters amintește că cele două părți au semnat un memorandum la 18 aprilie, ca un prim pas spre încheierea unui acord privind dezvoltarea resurselor minerale în Ucraina.
Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului promovat de președintele american Donald Trump va contribui la consolidarea sprijinului american acordat Kievului în războiul declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de trei ani.
Guvernul ucrainean ar trebui să aprobe textul acordului la începutul zilei de miercuri, după care acesta va fi semnat de un oficial autorizat al Cabinetului. Acordul va trebui apoi ratificat în Parlamentul ucrainean înainte de a intra în vigoare.