Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Top 12 expoziții de artă fascinante din Europa pe care trebuie să le vizitezi în vacanța de primăvară

Europa este o adevărată comoară atunci când vorbim despre expoziții de artă de top. Primăvara aceasta, multe muzee și galerii din Europa găzduiesc expoziții impresionante pe care le puteți vizita în timpul vacanțelor.

De la Muzeul d'Orsay, care sărbătorește 150 de ani de la nașterea impresionismului, până la Muzeul Perth din Scoția, care descoperă originile unicornului, există o mulțime de expoziții de artă care așteaptă să fie explorate în următoarele două luni.

Euronews.com a realizat o selecție a celor mai tari expoziții de artă din acest sezon.

”Angelica Kauffman” la Royal Academy of Arts (Londra, Marea Britanie)

Descrisă de unul dintre contemporanii săi ca fiind "cea mai cultivată femeie din Europa", artista elvețiană din secolul al XVIII-lea Angelica Kauffman face obiectul unei expoziții importante la Royal Academy din Londra. Expoziția urmărește parcursul ei de la un copil talentat la o pictoriță renumită în toată Europa pentru portretele sale neoclasice de femei și scene mitologice. Expoziția aduce la un loc picturile, schițe, autoportretele notabile, iar vizitatorii pot admira capodoperele sale din tavan create special pentru Academia Regală.

Perioada: 1 martie 2024 - 30 iunie 2024

De ce merită să o vizitați - O colecție strălucită de lucrări revoluționare și profund romantice ale uneia dintre puținele artiste de succes din secolul al XVIII-lea.

"Britta Marakatt-Labba - Moving the Needle" la Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design (Oslo, Norvegia)

Explorați cinci decenii de artă textilă a artistei suedeze Sámi Britta Marakatt-Labba la Muzeul Național din Oslo. "Moving the Needle", cea mai amplă expoziție a artistei, invită vizitatorii într-o călătorie prin lucrările sale, de la schițele sale timpurii inedite până la piese emblematice precum "Garjját / The Crows" și "Girddi noaiddit / Flying Shamans". În centrul expoziției, se află capodopera uluitoare "Historjá", o broderie monumentală de 24 de metri lungime, care reunește scene din istoria, mitologia și viața de zi cu zi a Sami, cei mai nordici oameni indigeni ai Europei.

Perioada: 15 martie 2024 -25 august 2024

De ce merită să o vizitați: Peste cinci decenii de uimitoare artă textilă Sami, inclusiv monumentala capodoperă "Historjá", lungă de 24 de metri.

”Leila Babirye: Obumu” la Yorkshire Sculpture Park (West Yorkshire, Marea Britanie)

"Obumu (Unity)" este prima expoziție personală de muzeu a artistei ugandeze Leilah Babirye, la Yorkshire Sculpture Park's. Călătoria artistică a lui Babirye a început ca o formă de activism, pornind de la identitatea ei ca femeie gay în Uganda, o țară în care homosexualitatea este ilegală și pedepsită cu moartea. În urma unei rezidențe la YSP în vara anului 2023, ea a creat o serie de sculpturi impresionante din lemn și ceramică care reflectă cultura, moștenirea și experiențele sale de viață în exil. Această expoziție prezintă șapte sculpturi din lemn, sculptate dintr-un fag vechi de 200 de ani din parc, alături de cinci portrete-sculpturi expansive din ceramică.

Perioada: 23 martie 2024 8 septembrie 2024

De ce merită să o vizitați: Lucrări de artă ugandeză cu adevărat unice, de tip Queer, realizate din elemente din natură.

”Paris 1874: The Impressionist Moment” la Musée d’Orsay (Paris, Franța)

În 1874, o grup de rebeli ai artei - format din 31 de artiști, printre care Monet, Cézanne, Renoir și Degas - a decis să se rupă de regulile tradiționale cu prima expoziție impresionistă de la Paris. Acum, la 150 de ani distanță, prestigiosul Muzeu d'Orsay prezintă o expoziție, extrem de rară, cu 130 de lucrări care au participat la acea expoziție devenită legendară.

Perioada: 26 martie 2024 - 14 iulie 2024

De ce merită să o vedeți: Expoziția reunește unele dintre cele mai bune picturi ale impresionismului, toate la aniversarea a 150 de ani de la nașterea îndrăgitei mișcări artistice.

”Pino Pascali” la Fondazione Prada (Milano, Italia)

Pino Pascali a murit în 1968, la doar 32 de ani, în Roma, Italia, în urma unui tragic accident de motocicletă. Dar, în ciuda scurtei sale cariere, sculpturile, decorurile și spectacolele sale au lăsat o contribuție importantă în arta postbelică. Acum, peste 50 de lucrări ale artistului născut în Italia vor fi expuse la muzeul Fondazione Prada din Milano.

Perioada: 28 martie 2024 - 23 septembrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Expoziția reunește unele dintre cele mai iconice lucrări ale lui Pascali, inclusiv un păianjen gigant de poveste acoperit cu blană albastră falsă.

”Unicornul” la Muzeul Perth (Perth, Scoția)

Această expoziție fascinantă de la Muzeul Perth prezintă o călătorie incredibilă în lumea simbolului național al Scoției, Unicornul, prin expunerea unei colecții impresionante de artefacte și opere de artă rare din întreaga lume.

Perioada: 30 martie 2024 - 22 septembrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Două milenii de istorie, explorând semnificația culturală a creaturii mitice și evoluția sa într-un simbol al diversității și rezilienței.

”Jean Cocteau: The Juggler’s Revenge” la Colecția Peggy Guggenheim (Veneția, Italia)

După succesul expoziției ”Marcel Duchamp and the Lure of the Copy”, Colecția Peggy Guggenheim prezintă acum cea mai mare retrospectivă din Italia a avangardistului Jean Cocteau. Cocteau, o figură prominentă în lumea artei a secolului al XX-lea, care s-a intersectat cu personalități precum Pablo Picasso, Coco Chanel, Apollinaire și Édith Piaf, s-a remarcat ca scriitor, poet, dramaturg, eseist, ilustrator, regizor și actor. Colecția reunește peste 150 de lucrări.

Perioada: 13 aprilie 2024 - 16 septembrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Află mai multe despre una dintre cele mai fascinante și influente figuri ale artei de la începutul secolului al XX-lea.

”The Last Caravaggio” la National Gallery (London, UK)

În mai 1610, Caravaggio a terminat pictura ”The Martyrdom of St. Ursula”. Două luni mai târziu, artistul a murit. O nouă expoziție de la National Gallery din Londra se concentrează pe ultimii ani din viața principalului pictor baroc italian, ale cărui picturi de mari dimensiuni sunt renumite pentru realismul lor intens și tulburător. Este evidențiată ultima sa pictură cunoscută a Sfintei Ursula, însoțită de o scrisoare detaliind crearea sa. ”Salome cu capul Sfântului Ioan Botezătorul” este, de asemenea, expusă.

Perioada: 18 aprilie 2024 - 21 iulie 2024

De ce merită să fie vizitat: Explorează sfârșitul tulburat al vieții lui Caravaggio, povestirile despre Ursula și Salome și reflectă asupra violenței din zilele noastre.

”Caspar David Friedrich: Infinite Landscapes” la Alte Nationalgalerie (Berlin, Germania)

Pentru a comemora cea de-a 250-a aniversare a nașterii lui Caspar David Friedrich, Alte Nationalgalerie găzduiește o expoziție majoră care prezintă 60 dintre picturile sale, precum și 50 de desene din Germania și din străinătate. Friedrich este considerat cel mai important pictor peisagist al mișcării romantice germane din secolul al XIX-lea.

Perioada: 19 aprilie 2024 - 4 august 2024

De ce merită să fie vizitat: Bucurați-vă de cele 100 de lucrări minunate ale lui Friedrich, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la nașterea sa.

”Olympism: Modern Invention, Ancient Legacy” la Muzeul Luvru (Paris, Franța)

Pe măsură ce orașul Paris se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice, o expoziție fascinantă intitulată ”Olimpism: Invenție Modernă, Moștenire Antică” este pregătită la prestigiosul muzeu Luvru. Explorând originile primelor Jocuri Olimpice moderne, expoziția își propune să evidențieze contextul politic care a dat naștere acestor jocuri și să exploreze eforturile vizionare ale organizatorilor de a recrea competițiile sportive ale Greciei antice.

Perioada: 24 aprilie 2024 - 16 septembrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Explorează istoria Jocurilor Olimpice antice și influența Franței asupra jocurilor moderne.

”Ana Lupas: On This Side of the River Elbe” la Stedelijk Museum (Amsterdam, Olanda)

Această expoziție din Amsterdam marchează prima prezentare cuprinzătoare a operei Anei Lupas. Artistul român de instalații și textile s-a remarcat în anii 1960 ca una dintre cele mai importante artiste din Europa de Est. Expoziția acoperă întreaga sa carieră de la anii 1960 până în prezent, prezentând multe aspecte ale producției sale artistice, de la textile la sculpturi.

Perioada: 9 mai 2024 la 15 septembrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Prima mare expoziție a lucrărilor politice și personale ale lui Lupas.

”Silvia Bächli: Partitura” la Centro Botín (Santander, Spain)

Dacă lucrările artistice minimale și conceptuale sunt pe placul tău, atunci trebuie să vizitezi prima expoziție din Spania a artistei elvețiene Silvia Bächli, la Centro Botín, care prezintă cele mai recente lucrări ale sale alături de desenele mai vechi. Desenele abstracte și minimale ale lui Bächli sunt profund împletite cu mișcările corpului său, reflectând experiențele senzoriale și gesturile corporale.

Perioada: 11 mai 2024 - 20 octombrie 2024

De ce merită să fie vizitat: Experimentează intersectarea captivantă a minimalismului și explorării senzoriale în expoziția de debut a lui Bächli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE