Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Echipamentul de la Jocurile Olimpice 2004 al Elisabetei Lipă, expus la Muzeul Olimpic din Lausanne

Ne mai despart câteva luni de debutul Jocurilor Olimpice de la Paris. Și țara vecină, Elveția, vrea să atragă o parte dintre turiști cu un obiectiv important: Muzeul Olimpic din Lausanne.

Situat într-un decor spectaculos, pe malul Lacului Leman, muzeul a fost inaugurat în 1993 și prezintă istoria Jocurilor Olimpice începând cu Grecia Antică. Printre altele, acolo este expus și echipamentul în care Elisabeta Lipă devenea campioană olimpică în 2004, la Atena.

Lausanne, capitală olimpică. Echipamentul Elisabetei Lipă de la Jocurile Olimpice 2004, expus acolo

Muzeul Olimpic spune povestea Jocurilor Olimpice, atât prin expoziții permanente, cât și temporare. În acest an, unul olimpic, acolo sunt așteptați peste 200 de mii de vizitatori din toată lumea.

Parterul muzeului este dedicat istoriei Jocurilor Olimpice, începând cu edițiile din Grecia antică. Tehnologia audio-video permite redarea mai multor momente importante din istorie, iar pe ecrane sunt prezentate ceremoniile de la diverse ediții. Fondator al Comitetului Internațional Olimpic, for ce își are sediul tot la Lausanne, Pierre de Coubertin este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne.

Anna Volz Got, Senior Manager Muzeul Olimpic: „Lausanne este capitala olimpică, orașul în care Pierre de Coubertin a adus Comitetul Internațional Olimpic la începutul secolului trecut. Ideea a fost să îmbine cultura cu sportul și să lase o moștenire generațiilor viitoare”.

Etajul 1 al muzeului are o parte dedicată Jocurilor Olimpice de vară, iar o alta, celor de iarnă. Aici sunt expuse numeroase piese de echipament folosite de marii campioni olimpici.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews România: Considerat unul dintre cele mai importante obiective turistice din Lausanne, Muzeul Olimpic a fost înființat în 1993, la inițiativa lui Juan Antonio Samaranch. Muzeul prezintă o sumedenie de costume și echipamente sportive care au aparținut marilor olimpici. Printre acestea se află și costumul cu care Elisabeta Lipă devenea în 2004 la ediția de la Atena campioană olimpică, în barca de 8+1 feminin”.

Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică la canotaj: „Când mi s-a propus, am donat echipamentul cu o mare bucurie și este o onoare pentru mine să fac parte din galeria celor mai mari sportivi ai lumii și să fiu acolo la loc de cinste în Muzeul Olimpic de la Lausanne”.

La ediția din acest an a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Paris, delegația României și-a propus să câștige între șase și opt medalii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE