Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Simona Halep a revenit în țară după audierile de la TAS: ”O să vorbim după ce vine rezultatul”

Suspendată patru ani pentru dopaj cu Roxadustat, Simona Halep și-a susținut cauza, timp de trei zile, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

10/02/2024 , 13:16

Simona Halep a revenit sâmbătă diminieață în București,

Simona Halep a revenit sâmbătă diminieață în București, alături de fratele ei, Nicolae, si avocatul Bogdan Stoica unul dintre cei trei avocați care au reprezentat-o pe parcursul celor trei zile de audieri în cazul de dopaj judecat de Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne.

”O să vorbim după ce vine rezultatul. Vă rog frumos să înţelegeţi”, le-a spus sportiva jurnaliştilor care o aşteptau la aeroport.

09/02/2024 , 18:32

Răspunsul TAS cu privire la data verdictului în cazul Simonei Halep

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport a emis un comunicat oficial la finaul celor trei zile de audieri în cazul de dopaj al Simonei Halep. Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) a comunicat că, până în acest moment, nu a fost fixată o dată precisă pentru comunicarea deciziei finale. Părțile implicate vor primi informații ulterioare cu privire la acest aspect pe măsură ce procesul avansează.

”Astăzi, la ora 15:30, s-au încheiat audierile în cadrul procedurilor de arbitraj CAS 2023/A/10025, în care Simona Halep fost parte acuzată în procesul deschis de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), și CAS 2023/A/10227, în care Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a pledat împotriva Simonei Halep. Potrivit programului stabilit, ambele părți au depus astăzi pledoariile finale.

Părțile implicate au fost informate că completul CAS responsabil cu această chestiune va începe acum procesul de deliberare și va elabora hotărârea arbitrală. Această hotărâre va include atât decizia finală, cât și motivele care stau la baza acesteia. Până în prezent, nu a fost stabilită o dată specifică pentru notificarea deciziei finale, iar părțile vor fi informate ulterior cu privire la acest aspect”, se arată în comunicatul TAS.

09/02/2024 , 16:39

Simona Halep, primele declarații după audierile finale la TAS

„Încrederea mea este intactă cu privire la adevăr”, este declarația Simonei Halep după ce s-au încheiat cele trei zile de audieri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne. Fostul număr 1 WTA a declarat în urmă cu puțin timp că este încrezătoare în faptul că, într-un final, se va demonstra că nu s-a dopat și nici nu a avut vreodată această intenția. Pentru că nu există un standard clar, decizia TAS în acest caz ar putea fi anunțată peste câteva săptămâni sau chiar luni.

”Se va demonstra că nu am avut intenția de a mă dopa vreodată și nici nu m-am dopat vreodată. Îmi doresc și aștept cu nerăbdare să mă întorc pe teren pentru că acolo vreau să fiu și cu siguranță voi încerca să fac tot ce pot. O să vorbim când o să am posibilitatea și când o să pot să declar mai multe”, a declarat Halep.

Întrebată dacă știe mai multe detalii despre data la care va primi verdictul final, sportiva a menționat că încă nu știe când se va termina totul.

09/02/2024 , 09:16

Ultima zi a audierilor Simonei Halep la TAS

Apelul pe care Simona Halep l-a formulat la TAS a ajuns în a treia zi de audieri. În primele două zile, audierile au cumulat peste 19 ore, în care au fost depuse noi probe si prezentate faptele, două zile în care au fost audiați numeroși martori si experți, unii dintre ei prin videoconferință.

În această ultima zio vor fi susținute pledoariile finale și totul ar trebui să se încheie la ora 16:30 (ora României), cu mențiunea că e foarte posibil ca programul să se prelungească și de această dată. La finalul zilei am putea avea o reacție/declarație din partea Simonei Halep și a echipei sale de apărare.

După audieri, arbitrii vor delibera și vor pregăti decizia, alături de motivarea acesteia, însă e de așteptat ca verdictul final să fie anunțat peste câteva săptămâni sau chiar luni.

Decizia panelului TAS este finală și mai poate fi contestată ulterior, în termen de 30 de zile, la Tribunalul Federal Elvețian, însă doar pentru anumite vicii de procedură și eventuale încălcări ale principiilor fundamentale de drept, ceea ce este puțin probabil.

Simona Halep a spus că va vorbi imediat după ce se termină audierile.

08/02/2024 , 14:57

Surse: Patrick Mouratoglou și staff-ul său și-ar fi asumat răspunderea pentru schimbarea suplimentelor Simonei și alegerea celor pe bază de colagen

Potrivt surselor Euronews România, Patrick Mouratoglou și echipa sa - formată din fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia - și-ar fi asumat răspunderea pentru înlocuirea suplimentelor administrate Simonei Halep cu cele pe bază de colagen.

Simona a luat cinci zile noile substanțe, comandate de Candice Gohier și verificate împreună cu Mouratoglou. O doză din pachet a fost contaminată.

Aceleași surse susțin că admiterea erorii din tabăra lui Muratoglou & co. nu o exonerează pe sportiva română de răspundere, în schimb ar face să stea în picioare o eventuală reducere a suspendării inițiale.

Cei trei nu vor mai fi audiați.

08/02/2024 , 14:30

Surse: Mouratoglou și echipa au avut doar de confirmat schimbarea suplimentelor Simonei și administrarea celor contaminate

Potrivit surselor Euronews România, prezența lui Patrick Mouratoglou și a echipei sale la TAS, pentru numai o oră, are o explicație foarte simplă: au avut doar de confirmat că i-au schimbat suplimentele Simonei și că le-au ales pe cele dovedite, ulterior, a fi contaminate.

08/02/2024 , 13:17

Patrick Mouratoglou a ieșit de la audieri

Fostul antrenorul al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, a ieșit foarte repede de la audieri. El a stat câteva zeci de minute, alături de celelalte două persoane, fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou.

În prima zi, audierile au durat aproape zece ore.

Sabin Gherdan, avocat specializat în drept sportiv, la Euronews România: "Sunt două variante pe care le-aș putea considera drept concluzii la această situație: ori nu a vrut să declare foarte multe, ceea ce este puțin probabil, ori întrebările arbitrilor au fost directe și simple, iar audierea a durat foarte puțin, iar completul de arbitri s-a considerat lămurit în privința aspectelor care îl vizează."

08/02/2024 , 09:52

Patrick Mouratoglou a ajuns la TAS

Fostul antrenor al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, a ajuns și el la tribunal. El a venit împreună cu fizioterapeutul Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou, pentru a depune mărturie.

Candice Gohier este cea care i-a dat Simonei suplimentul care conținea Roxadustat.

Mouratoglou și Halep au fost surpinși la cină după prima zi de audieri, conform Antena 3.

07/02/2024 , 22:04

Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep și fizioterapeuta Candice Gohier vor depune mărturie

Joi se desfășoară o audiere crucială în cazul Simonei Halep la TAS. În cadrul acestor audieri, fostul antrenor al Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, va oferi mărturii. Împreună cu el, fizioterapeuta Candice Gohier și un alt membru al academiei lui Mouratoglou vor depune și ei mărturii referitoare la administrarea suplimentului de colagen contaminat cu Roxadustat.

Dezvăluirile așteptate mâine dimineață vor scoate la lumină circumstanțele care au condus la acest incident care ar putea pune în pericol viitorul sportiv al Simonei Halep.

Maratonul de audieri în cazul Simonei Halep s-a încheiat astăzi după aproximativ 10 ore, în jurul orei 20, în fusul orar local, respectiv 21:00, în ora României.

07/02/2024 , 13:18

Un expert francez, adus de Simona Halep

Profesorul francez Jean-Claude Alvarez este unul dintre experții aduși de echipa Simonei Halep, specialist în farmacologie, toxicologie si biologie.

Patrick Mouratoglou ar urma să fie audiat mâine, conform surselorEuronews.

07/02/2024 , 10:30

UPDATE: Simona Halep a ajuns la TAS

Simona Halep a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, alături de avocații care o reprezintă.

"Îmi cer scuze, voi vorbi după aceea. Mulțumesc", a spus Halep, la intrarea în TAS.

Audierile la TAS încep astăzi, 7 februarie, și se încheie pe 9 februarie, timp în care campioana de la Roland Garros și Wimbledon nu are voie să facă declarații presei, conform publicației franceze Le Parisien. Practic, fostul lider mondial al tenisului feminin va avea un fel de program zilnic, în sensul că va trebui să fie prezentă la audieri în intervalul 09:30 - 15:30 (ora locală), în zilele de miercuri, joi și vineri.

Totul se va desfășura "în spatele ușilor închise, întrucât niciuna dintre părți nu a solicitat o audiere publică", după cum precizează sursa citată. Simona avea dreptul la audieri "cu ușile deschise", pentru a putea vedea toată lumea procesul.

Simona Halep își susține cauza la TAS. Cum se desfășoară procedurile

"Câștigătoarea de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 va fi prezentă la audierile de la Lausanne, unde părțile, martorii și experții vor fi audiați fie personal, fie prin videoconferință, a anunțat marți instanța supremă a sportului", se arată în Le Parisien.

Data anunțării verdictului final este necunoscută, însă totul poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni. În tot acest timp, suspendarea de 4 ani a Simonei rămâne valabilă, așa cum a fost pronunțată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pe 12 septembrie 2023.

Simona Halep, care a spus că "va face totul să-și curețe numele", va trebui să vină cu argumente în ceea ce privește două acuzații. Prima este cea de dopaj, iar a doua este legată de nereguli în pașaportul ei biologic.

Jucătoarea în vârstă de 32 de ani a fost găsită dopată la US Open, în toamna lui 2022 și a fost suspendată provizoriu. Apoi, în mai 2023, ITIA a anunțat că românca e acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping și a precizat că au fost descoperite problemele cu pașaportul biologic, care reprezintă un instrument de monitorizare pe termen lung pentru sportivii de nivel înalt. Astfel, ea a fost suspendată patru ani.

Aceste două infracțiuni au fost confirmate de tribunalul independent care s-a întrunit la sfârșitul lunii iunie 2023, la Londra. Dacă ITIA "a admis argumentul ingerării unui supliment alimentar contaminat invocat de Simona Halep, a și stabilit că acea concentrație de Roxadustat găsită în proba prelevată nu poate rezulta din cantitatea ingerată de jucătoare", după cum a declarat autoritatea antidoping, la acea vreme.

În ceea ce privește pașaportul biologic al lui Halep, instanța "nu are niciun motiv să se îndoiască de opinia solidă unanimă a celor trei experți independenți, conform căreia posibilul dopaj este explicat de neregulile din pașaportul biologic", "pe baza analizei a 51 de mostre de sânge ale jucătoarei", așa cum a indicat ITIA.

Chiar dacă TAS este, teoretic, ultima cale de atac, verdictul final poate fi contestat în termen de 30 de zile de la publicare, la Tribunalul elvețian, cea mai importantă instanță din Elveția, însă doar pentru anumite motive extrem de limitate dpdv juridic. Practic, vor putea fi contestate doar anumite căi excepționale, lucruri legate de procedură, etc.

Ar mai exista o cale de atac, la care poate apela oricine, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dar doar dacă există motive că Simonei i s-ar fi încălcat anumite drepturi. Numai că, la CEDO, orice cauză se judecă într-o perioadă lungă, ceea ce ar însemna că nu ar fi în avantajul Simonei, deoarece cariera sa "nu are timp" să aștepte, având în vedere că deja suspendarea actuală durează de un an și jumătate.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.

15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în urma controlului antidoping efectuat la US Open.

21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions de la Londra.

12 septembrie 2023 - ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

14 septembrie 2023 - ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea.

24 octombrie 2023 - Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

27 noiembrie 2023 - Simona Halep nu apare în agenda de audieri a TAS.

12 decembrie 2023 - Calendarul audierilor este actualizat: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE