Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este avocatul care o reprezintă pe Simona Halep la TAS. Cu ajutorul său, Lucian Bute s-a ales cu o pedeapsă redusă

Simona Halep se află în fața celui mai greu impediment din carieră. Ea se află deja în Elveția, acolo unde se judecă apelul pe care jucătoarea de tenis l-a făcut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), în cazul de dopaj în care este implicată. Ea a primit o suspendare provizorie pentru patru ani.

În Elveția se află și jurnalistul Euronews România, Eduard Popescu, care a zburat chiar în același avion cu Simona și care va transmite cele mai importante informații pe parcursul celor trei zile de proces (7-9 februarie).

Cine o reprezintă pe Simona Halep în procesul de dopaj

Simona Halep are parte de o echipă foarte bună care o reprezintă în acest proces cu Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Avocatul Bogdan Stoica, asociat la firma americană a avocatului Howard L. Jacobs, din Los Angeles, o va reprezenta pe Simona și chiar a mers cu ea în avionul spre Elveția.

Din completul care va judeca acest caz face parte și fostul patinator american Jeffrey G. Benz, care este arbitru TAS.

Acest proces este compus dintr-un panel de trei arbitri: unul este arbitru TAS, numit de apărare, adică de echipa Simonei Halep, respectiv Jeff Benz, unul este numit de acuzare, adică de ITIA, Ulrich Haas, iar altul e numit de de TAS, Annabelle Bennett. Aceasta din urmă este și președintele panelului de apel.

Printre cei aproximativ de 400 arbitri TAS sunt și doi români, Cristian Jura și Daniel Vișoiu. Halep si echipa ei de apărare puteau, teoretic, să îl aleagă pe unul dintre cei doi. Dar, la sfatul lui Howard Jacobs, ea l-a ales pe Jeff Benz. El se află și pe lista de arbitri ai Bucharest International Arbitration Court.

Avocatul Howard Jacobs a lucrat cu Lucian Bute sau cu Maria Sharapova

  • Howard Jacobs și Jeff Benz au mai lucrat în trecut inclusiv în cazul fostei jucătoare de tenis Mariei Șarapova, care a obținut o reducere cu nouă luni a suspendării, adică de la 24 de luni, la 15 luni.

Cu alte cuvinte, Simona Halep și-a format o echipă extrem de redutabilă de apărare. Iar cheia și, totodată, speranțele Simonei, se află la Howard Jacobs.

Un amănunt interesant este că americanul Howard Jacobs a lucrat și cu Lucian Bute, pe vremea când fostul campion mondial la box a fost depistat pozitiv cu ostarină, pe 26 mai 2016, după meciul cu Badou Jack, care a avut loc pe 30 aprilie. Lupta care a contat pentru centura mondială WBC la categoria supermijlocie s-a terminat la egalitate, dar Bute a fost descalificat în urma rezultatului de dopaj.

La acea vreme, după ce a fost analizată și proba B prelevată de la Bute, rezultatul a fost în continuare pozitiv, însă cu ajutorul avocatului Howard Jacobs, Bute a reușit să demonstreze că suplimentul alimentar pe care îl consumase era contaminat. Astfel, tribunalul a constatat că vina aparținea laboratorului din San Diego, cel care a preparat acel supliment prescris de preparatorul fizic Angel Heredia. Laboratorul a recunoscut problemele apărute și a ajuns la concluzia că unul dintre furnizorii chinezi a furnizat substanțe contaminate.

În consecință, Bute a rămas cu o pedeapsă de 6 luni, în loc de cea maximă de 3 ani și a plătit o amendă de 50.000 de dolari. A fost vorba de o "suspendare negociată voluntar, care nu presupunea admiterea faptului că s-ar fi dopat".

În octombrie 2023, Lucian Bute a vorbit despre cazul de dopaj al Simonei Halep, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. Fostul campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, a subliniat că e aproape imposibil ca Simona să revină la același nivel dacă va fi suspendată patru ani, atât cât este pedeapsa.

Fostul patinator Jeff Benz, în completul care judecă procesul Simonei Halep

Arbitrul TAS Jeff Benz, care a lucrat și ca jurist la Comitetul Olimpic al SUA, este recunoscut la nivel mondial. Însă în urmă cu câteva zile, Benz a făcut parte și din completul care a judecat cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva (17 ani), care a pierdut procesul de dopaj și a rămas suspendată patru ani.

Condamnarea ei a început pe 25 decembrie 2021. Ea fusese depistată dopată cu trimetazidină, în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022, când a câștigat aurul cu echipa Rusiei și a reușit, în premieră în istoria competiției, o săritură cvadruplă.

Cu toate că avea o echipă bună de avocați, rusoaica nu a scăpat de suspendare, iar Kremlinul a spus că această pedeapsă este una politică. Ea avea 15 ani la momentul depistării, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să beneficieze de confidențialitate, conform regulilor antidoping WADA. Dar cazul ei a fost făcut public. Valieva mai are acum posibilitatea de a se adresa Tribunalului Federal Elveţian în termen de 30 de zile, dar doar pentru motive juridice limitate.

Howard Jacobs și Jeff Benz au lucrat și la cazul de dopaj al Mariei Sharapova, în 2016, când rusoaica a fost depistată pozitiv cu meldonium. Inițial, ea a fost suspendată doi ani, însă după ce a ajuns la TAS, pedeapsa i-a fost redusă și a efectuat 15 luni.

Howard Jacobs l-a reprezentat și pe tenismenul croat Marin Cilic, a cărui suspendare a fost redusă de la 9 luni la 4 luni, după ce a fost depistat pozitiv cu niketamidă, în 2013.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.

15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în urma controlului antidoping efectuat la US Open.

21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions de la Londra.

12 septembrie 2023 - ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

14 septembrie 2023 - ITIA publică documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea.

24 octombrie 2023 - Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

27 noiembrie 2023 - Simona Halep nu apare în agenda de audieri a TAS.

12 decembrie 2023 - Calendarul audierilor este actualizat: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE