Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj. Anunțul ITIA: Am analizat 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare

Simona Halep a fost suspendată patru ani din circuit, a anunțat ITIA. Sportiva a fost găsită vinovată în cazul de dopaj. Jucătoarea de tenis a ispășit deja un an din pedeapsă, fiind inițial suspendată provizoriu, din octombrie 2022, după ce a fost informată că a picat testul anti-doping.

Halep, fost lider WTA, a anunțat că va ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

14/09/2023 , 15:59

Decizia completă ITIA în cazul Simonei Halep

ITIA a publicat pe 14 septembrie documentul de 126 de pagini prin care motivează suspendarea de 4 ani pentru sportiva română. Candice Gohier, fizioterapeut în echipa lui Patrick Muratoglou este cea care i-a recomandat Simonei suplimentul de colagen contaminat cu Roxadustat.

12/09/2023 , 20:57

Patrick Mouratoglou, antrenorul lui Halep: ”Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei”

Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, a declarat că este extrem de șocat de suspendarea sportivei pentru o perioadă de patru, pentru dopaj, într-o postare pe contul său de Instagram.

”Nu-mi vine să cred decizia pe care ITIA a luat-o astăzi în cazul Simonei. Sunt extrem de șocat și am fost pe tot parcursul acestui an de metodele și comportamentul unei organizații care ar trebui să trateze corect jucătorii și să încerce să stabilească adevărul.

Iată ce vreau să spun astăzi:

  • Cunosc integritatea Simonei și nu am avut nicio îndoială că nu a luat niciodată vreo substanță interzisă.
  • Am asistat la toate cele două zile de audiere alături de ea și NU pot să cred că Tribunalul a ajuns la această decizie pe baza probelor și argumentelor pe care le-am auzit.
  • Procesul și ITIA au fost total nedrepte față de Simona și acest lucru este total inacceptabil.
  • Sper că Simona va avea câștig de cauză la TAS, care este singurul tribunal care nu este controlat de ITIA.”

Acesta a adăugat că modul în care a fost tratată Simona nu este unul acceptabil.

”Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei și nu cred că a tratat-o într-un mod acceptabil. Sper că WTA, ATP și PTPA vor face tot ce le stă în putință pentru a schimba un sistem care distruge carierele unor jucători nevinovați.”

12/09/2023 , 19:32

Președintele Federației Române de Tenis: ”E o decizie extrem de dură”

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că decizia Agenţiei Internaţionale pentru Integritate în Tenis (ITIA) de suspendare a sportivei Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, pentru dopaj, este una extrem de dură.

"Uau! E o decizie extrem de dură, extrem de dură. Nu am fost încă informaţi, dar mi se pare extrem de dură. Acum trebuie să vedem şi motivarea deciziei celor de la agenţia de integritate, pentru că după părerea mea este o decizie extrem de dură. Chiar şi dacă precizează încălcare intenţionată, chiar şi în cazul ăsta, este o decizie extrem de dură. Acum rămâne de văzut reacţia Simonei şi echipei de avocaţi şi paşii pe care urmează să-i facă, pentru că are şi posibilitatea atacării deciziei la TAS. Rămâne de văzut reacţia celor implicaţi, dar eu rămân la părerea că este o decizie extrem de dură",

12/09/2023 , 19:13

Prima reacție a Simonei Halep. Sportiva anunță că a contestat decizia

Simona Halep a reacționat pe Instagram după vestea că a primit patru ani de suspendare pentru dopaj.

”Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. lau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenţionat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani si am contestat-o potrivit prevederilor legale.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA - un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Paşaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârşit un deznodamant in fata unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substante interzise - toate au fost negative, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de incredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, însă acum știm - şi tribunalul a fost de acord - că unul dintre ele era contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până in prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experti să îşi schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care au analizat doar parametrii mei sanguini - care s-au menținut timp de peste 10 ani în același interval. Acest grup de experti a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ facut cu trei zile înainte de testul pozitiv, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele in fata acestor acuzații false și pentru a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei producatoare a suplimentelor în cauză.”

12/09/2023 , 18:46

Ilie Năstase, despre suspendarea Simonei Halep: ”E o decizie urâtă”

Fostul mare tenismen Ilie Năstase s-a arătat șocat de suspendarea primită de Simona Halep.

”E o decizie urâtă care vine după un an de zile. Au mai fost cazuri; cazul Sharapova și s-a decis în două-trei zile.

Fostul tenismen consideră că Simona Halep a fost privată de dreptul la muncă timp de un an.

”Pot da în judecată. Un an de zile nu a primit (o decizie, n.red. E munca ei. Dacă nu joacă un an, cu toate că are bani, nu contează. Au privat-o de dreptul la muncă.

A fost numărul unu mondial. Nu putem să o tratăm așa. Nu știu de ce au lungit-o. Care sunt motivele”, a mai precizat Ilie Năstase, pentru Euronews România.

12/09/2023 , 18:40

Comunicatul WTA după ce Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj

WTA a emis un comunicat referitor la decizia anunțată de ITIA în cazul Simonaei Halep:

"Este extrem de important ca jucătorii să cunoască și să respecte regulile programului antidoping din tenis. Tribunalul Independent a luat o decizie în legătură cu cazul Simonei și, conform TADP, decizia poate fi atacată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. WTA va susține deciziile luate prin acest proces și va continua să urmărească îndeaproape acest lucru."

Anunțul făcut de ITIA

”Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea româncă de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP). 

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep.   

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La data de 11 septembrie 2023, Tribunalul a confirmat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: 

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină prelevată de Halep la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.

Tribunalul a acceptat punctul de vedere al lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, însă a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, Tribunalul declarând că nu a avut niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.”

Simona Halep a fost depistată dopată în octombrie 2022 și a fost audiată pe parcursul a două zile (28 și 29 iunie), la tribunalul Sport Resolutions, care ar trebui să dea sentința în două săptămâni,

Cazul de dopaj al Simonei Halep. Cronologia evenimentelor

În august 2022, Simona Halep a jucat cu ucraineanca Daria Snigur, în primul tur de la US Open, unde a fost eliminată surprinător.

Pe 15 septembrie, Halep a anunțat că nu va mai evolua în sezonul 2022, pentru că are nevoie de o perioadă de recuperare după o operație la nas. Astfel, ultimul meci oficial a fost cel cu Daria Snigur, de la US Open. Acolo a și fost testată antidoping.

Pe 7 octombrie, Simona Halep a primit informarea că a fost depistată pozitiv la Roxadustat (FG-4592). Româncei i s-a trimis o pre-notificare pentru încălcarea unei reguli a codului anti-doping, pe temeiul articolului 2.1. din codul WADA.

Pe 21 octombrie 2022, Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată provizoriu, așa cum prevede articolul 7.12.1 din Programul Antidoping (TADP).

  • Pe durata suspendării provizorii, Simona nu are dreptul să concureze la niciun eveniment oficial de tenis aflat sub egida organismelor internaționale.

Reacția Simonei Halep după ce a primit vestea că a fost depistată dopată

În aceeași zi, 21 octombrie, Simona Halep a ținut să transmită și ea un mesaj în acest sens pe rețelele de socializare.

"Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată.

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

  • În comunicatul Agenției Internaționale pentru Integritate a Tenisului se precizează că și proba B a fost pozitivă.

Ce este Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep

Roxadustat, substanța găsită în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, al căror organisme nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH), generând un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

Substanța face parte din clasa EPO (eritropoietină), o clasă hormonală care ajută la oxigenarea sângelui și la stimularea producției de celule roșii în organism și la sporirea capacității de a transporta oxigen, iar oxigenul care ajunge la țesuturi accelerează refacerea acestora.

Procesul în care Simona Halep se apără pentru acuzațiile de dopaj

Următorul pas a fost ca avocații Simonei să facă o contestație, însă aceasta a fost doar formală, pentru că, în astfel de cazuri se impune obligatoriu suspendarea provizorie. Astfel, urma audierea Simonei la tribunal.

Astfel de cazuri se rezolvă, conform recomandărilor Agenției Mondiale Antidoping, în termen de șase luni de la punerea sub acuzare. Numai că, în luna aprilie, la împlinirea a șase luni, cazul nu era rezolvat.

Între timp, tot în aprilie 2023, Simona Halep a vorbit pentru prima dată despre cazul său de dopaj.

Simona Halep: "Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis. Am vrut ca experții să-mi explice cum s-a întâmplat și de unde a apărut substanța. Cum am spus, nu o știam și nu înțelegeam de unde puteam să o iau, astfel încât să-mi ajungă în urină.

Experții au muncit să găsească motivul contaminării. Au aflat că suplimentul era contaminat cu o cantitate foarte mică din substanță. Contaminarea apare când cineva folosește suplimente autorizate, iar compania care le vinde face o greșeală. Am trimis dovezile către Federația Internațională de Tenis, care le-a respins."

Halep a cerut astfel să fie audiată de o instanţă independentă. De asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii, așa cum ceruseră avocații ei. În cele din urmă, ITF a acceptat ca Halep să fie audiată la tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

A doua problemă a Simonei Halep, cea legată de pașaportul biologic

Pe 19 mai 2023, în timp ce acuza că audierea sa întârzie în mod nejustificat, cu prea multe amânări, Simona Halep a mai primit o lovitură. Ea a aflat că are probleme și cu pașaportul biologic.

Comunicat ITIA: “Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de încălcare suplimentară şi separată a Programului antidoping de tenis (TADP), legată de nereguli din paşaportul biologic al sportivului (ABP). Doamna Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a testării pozitive pentru substanţa interzisă Roxadustat la US Open în august anul trecut.

Acuzaţia suplimentară, constând în neregulile din paşaportul biologic, s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experţi ABP. Această acuzaţie este separată şi în plus faţă de cea legată de Roxadustat, din august 2022, care a atras suspendarea provizorie iniţială a doamnei Halep”.

Ce este pașaportul biologic

Pașaportul biologic al unui sportiv a fost introdus de WADA în 2009, iar în tenis, acesta a fost introdus în 2014. Scopul este de a monitoriza profilul biologic al sportivului pentru a detecta eventualele modificări suspecte și care ar oferi elemente care să sugereze utilizarea unor substanțelor interzise.

Pașaportul biologic monitorizează astfel modificările biologice din organism, ca un eventual efect al dopajului și include diverse module și tehnici, care să asigure o luptă mai eficientă împotriva dopajului.

În acest pașaport biologic sunt utilizate abordări standardizate ale prelevării de probe de sânge.

Simona Halep, reacție după amânările audierii sale

La finalul lunii mai, după ce a aflat de problemele cu pașaportul biologic, Simona Halep a mai avut o luare de poziție și a anunțat că audierea sa a fost amânată a treia oară.

Simona Halep: "În această seară, încă o dată, sunt devastată. ITF (ITIA) a amânat, din nou, a treia oară audierea mea, cu încă o lună. Aștept să fiu judecată octombrie 2022. În decembrie, am reușit într-un final, datorită experților, să arăt că lotul de suplimentele pe care le-am folosit a fost contaminat, ceea ce a cauzat rezultatul pozitiv la controlul anti-doping. Am solicitat, așa cum prevăd reglementările anti-doping, o audiere rapidă: este dreptul meu, este scris în reguli!

Din păcate, ITIA a amânat audierea mea de trei ori. Prin refuzarea dreptului meu de a fi judecată de un Tribunal Independent, faptul că nu îmi este permis să particip la niciun turneu de opt luni, acum știu că voi rata Australian Open, Rolland Garros și Wimbledon. Ca să nu mai vorbim despre faptul că îmi voi fi pierdut punctele și poziția în clasament.

Nu numai că îmi distrug reputația, dar de asemenea mă omoară și pe mine ca jucătoare profesionistă. Nici nu vreau să discut despre consecințele asupra sănătății mele mentale. egulilor de către ITIA privind audierea rapidă pe care sunt îndreptățită să o am, este atât de lipsită de respect față mine, că nu mai am cuvinte. Dreptatea întârziată înseamnă dreptate refuzată.".

În același timp, ITIA a propus să existe o singură audiere pentru cele două acuzații, cea de dopaj și cea privitoare la problemele cu pașaportul biologic.

Simona Halep a fost audiată la un tribunal independent

Pe 28 și 29 iunie, Simona Halep a fost audiată, în sfârșit, la tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra. Au adus probe atât Halep, cât și Agenția de Integritate a Tenisului și au fost mulți martori și experți care au pledat pentru Simona Halep. De altfel, cele mai relevante sunt mărturiile experților. Acum totul se analizează și se pun cap la cap informațiile.

  • Dacă va fi confirmată vinovăția Simonei, ea ar urma să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
  • Perioada finală a suspendării va fi calculată începând cu 7 octombrie, data la care Simona Halep a fost informată că este depistată pozitiv.
  • Dacă se dovedește că este vinovată, Halep ar putea primi o suspendare cuprinsă între doi și patru ani, potrivit regulamentului organizației mondiale antidoping (WADA).

Simona Halep este cea mai bună jucătoare română de tenis, în ceea ce privește palmaresul. Ea a câștigat 24 de titluri WTA, dintre care două de Grand Slam. Simona a fost lider mondial timp de 64 de săptămâni și este pe locul 10 în lume din acest punct de vedere.

  • 40.203.437 de dolari a câștigat Halep din tenis, potrivit site-ului oficial al WTA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE