Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv pentru Roxadustat

Simona Halep anunță, într-o postare pe Instagram, că a fost testată pozitiv pentru Roxadustat. Sportiva precizeză că substanța a fost depistată „în cantități mici”. International Tennis Integrity Agency a confirmat că Halep a fost suspendată provizoriu. „Este cel mai mare șoc din viața mea”, a spus Simona Halep, după ce a aflat vestea.

Ce a anunțat ITIA în legătură cu Simona Halep

Potrivit Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA), Halep a furnizat o analiză în timp ce concura la US Open în august 2022.

Proba a fost împărțită în probe A și B, iar analiza ulterioară a constatat că proba A conținea FG-4592 (Roxadustat), care este o substanță interzisă inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Constatările analitice negative pentru substanțele nespecificate implică o suspendare provizorie obligatorie.

Potrivit forului, Halep și-a exercitat dreptul de a solicita analizarea probei B, care a confirmat constatarea din proba A. Pe durata suspendării provizorii, aceasta nu are dreptul să concureze sau să participe la niciun eveniment de tenis organizat de organismele de conducere ale sportului.

Reacția Simonei Halep după ce a primit vestea

Tenismena spune că a primit vestea ca un șoc și a precizat că va lupta „pentru adevăr” și pentru a demonstra că nu a luat intenționat nicio substanță interzisă.

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. 

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Simona Halep anunțase pe 15 septembrie că nu va mai juca niciun meci până la finalul anului 2022, vorbind și despre faptul că a fost la un pas să renunțe la tenis, la începutul acestui an.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Medicamentul comercializat sub denumirea Evrenzo a fost autorizat în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE