Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Roxadustat, "oxigenul la pastilă" cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

Primele cazuri de dopaj cu "oxigen la pastilă", în ciclism

Substanța face, așadar, parte din clasa EPO (eritropoietină), o clasă hormonală care ajută la oxigenarea sângelui. Pe scurt, ajută la stimularea producției de celule roșii din organism și, implicit, la sporirea capacității de a transporta oxigen - care ajunge astfel la țesuturi și accelerează refacerea acestora, în cazul sportivilor.

După depistarea primelor cazuri, în ciclism, în 2015, a fost numită "oxigen la pastilă" de către presa de specialitate.

Simona Halep, suspendată patru ani din circuit

Pe 12 septembrie, ITIA a anunțat că Simona Halep a fost suspendată patru ani, după ce a fost găsită vinovată în cazul de dopaj. Sportiva a ispășit deja un an din pedeasă, fiind suspendată provizoriu din octombrie 2022. Halep poate ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE